Op maandag 28 januari hebben de managers van de hotels in Zaanstad een gesprek gehad met de gemeenteraadsleden in Zaanstad over de verhoging van de toeristenbelasting. Verschillende raadsleden waren bereid hierover in gesprek te gaan. KHN Zaanstreek heeft dit gesprek aangevraagd omdat de exorbitante verhoging van 3 naar 7 euro per persoon per nacht de hotels flink raakt.

Gemeente Zaanstad wil op deze manier 2,4 miljoen toeristenbelasting binnen halen, waar het in 2018 nog 960.000 was. De hotels voelen zich machteloos dat dit zomaar kan gebeuren. Voor de verkiezingen in maart 2018 hebben de hotels hierover al contact gezocht met de politiek en is in gesprek geweest en gebleven, echter heeft de gemeenteraad zich hier niets van aangetrokken.

Andere opties
De hotels hebben de coalitie de vragen gesteld: is er een manier van belasting heffen die eerlijker is voor alle ho(s)tels in Zaanstad? En kan dit bedrag omgezet worden naar een percentage en kan dat naar beneden? Ter vergelijking: in Amsterdam betaalt iedereen 7% toeristenbelasting op de kamerprijs. In Haarlem is het een vast bedrag, maar is het wel gedifferentieerd; een hotel draagt 5 euro per persoon per nacht af, een hostel 3,25 euro en een camping 2 euro. Zaanstad is hiermee de duurste gemeente in de regio en zelfs in heel Nederland! Het regent hierdoor klachten als je kijkt in de reviews van de hotels en de reacties aan de receptie. De hotels merken het ook duidelijk in de bezetting. Toeristen kiezen nu eerder voor een hotel in de regio en in Amsterdam.

Oneerlijk speelveld airbnb’s
Daarnaast is er ook sprake van een oneerlijk speelveld met de airbnb’s. Deze groeien als paddenstoelen uit de grond en worden niet gehandhaafd op het afdragen van toeristenbelasting. Daarnaast is er geen controle op hygiëne, salmonella, brandveiligheid, drankvergunningen etc. Iets waar de hotels, terecht, aan moeten voldoen! Dus het gaat om oneerlijke concurrentie, èn een flink potentieel aan misgelopen belasting.

Advies KHN Zaanstreek
KHN Zaanstreek adviseert gemeente Zaanstad een manier te vinden die belasting heffen eerlijker maakt door het implementeren van danwel een percentage, danwel een onderscheid tussen verschillende overnachtingsklassen. Daarnaast adviseert KHN Zaanstreek het bedrag of percentage naar beneden te brengen door bij Airbnb te handhaven op afdracht.

Tevens gaven de hotels aan dat er meerdere mogelijkheden zijn voor het belasten van toeristen, niet alleen via de hotels. Denk aan vervoerders of openbare toeristische gelegenheden.

De raadsleden hebben aangegeven bovenstaande zaken zeker in overweging te nemen. Wij houden je hierover op de hoogte.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens