Sanne is pas 26, maar heeft al ruim een decennium ervaring in de horeca. Ze begon in de bediening, werkte zich op tot chef de rang en assistent-sommelier, en is nu hoofdsommelier én gastvrouw bij The Millèn. “Je moet beide kunnen: goed praten over wijn, maar ook mensen een fijne avond bezorgen. Daar ligt je basis.”
In Hellevoetsluis, waar ze oproeide, was fine dining ver weg. Juist daarom trok Sanne naar Rotterdam. “Ik merkte dat ik méér wilde. Ik wilde gasten verrassen, uitdagen, meenemen in smaken en beleving.”
Het contact met gasten blijft voor haar het mooist. “Vooral mensen die voor het eerst fine dining meemaken en een beetje gespannen binnenkomen. Zodra je ze ziet ontspannen en genieten, weet je waarvoor je het doet.” Maar ook gasten die meer bekend zijn met het hogere segment weet ze te verrassen. “Dan zit er een tafel vol heren die vragen of ze de sommelier mogen spreken. Als ik dan zeg: ‘Dat ben ik’, zie je ze even schakelen. Ik ben nou eenmaal geen man van boven de veertig, wat ze vaak verwachten. Maar aan het einde van de avond hoor ik dan: ‘Top wijnen, goed gekozen.’ Dat is mooi, dan draai je even het perspectief om. De nieuwe generatie is de horeca aan het overnemen en we verdienen daarin onze eigen strepen.”
Sanne doet dit jaar mee aan de NHGP, een vakwedstrijd met een theoriedag, jurybezoek en een praktijkdag. Tijdens het jurybezoek ontving ze de vakjury op haar werkplek bij The Millèn. “Ik vond het spannend, maar zodra ik gewend was aan hun aanwezigheid, kon ik gewoon mijn ding doen. Ze zaten lekker te eten en raakten in gesprek. Toen kon ik het loslaten en voelde het als een normale avond.”
Voor haar is de wedstrijd een kans om zichzelf te meten met collega’s en om te groeien in haar vak. “Ik wil weten waar mijn verbeterpunten liggen. Hoe kan ik het voor de gast nóg aangenamer maken?” De theoriedag vond ze spannend – “praktisch ingesteld, hè” – maar ze plaatste zich bij de finalisten. Nu bereidt ze zich voor op de praktijkdag, met onder meer een zeebaarsfileeropdracht en een nieuwe cocktail. “Ik werk graag met thee, maar dat stond niet op de productlijst. Dus ik moet iets anders verzinnen.”
Leren en groeien is voor Sanne vanzelfsprekend. Na haar opleiding tot zelfstandig gastvrouw koos ze bewust voor verdieping in wijn. Ze volgde de opleiding Gastronomisch Sommelier bij Peter Klosse, deed WSET en volgt nu een cursus spirits bij Edwin Raben. “Je moet jezelf blijven ontwikkelen.”
Ook over de toekomst heeft ze nagedacht. Ze wil nog een aantal jaar bij The Millèn werken, de wijnkaart verder uitbreiden en misschien daarna een stap hogerop zetten. Of ze ooit droomt van een eigen zaak? “Nee, ik werk liever voor iemand anders. Dan kan ik me focussen op waar ik goed in ben: gastvrijheid en wijn.”
Aan collega’s die twijfelen om mee te doen aan de NHGP, heeft Sanne een duidelijke boodschap: gewoon doen. “Ik ben zelf ook een enorme schijtluis, dit is echt niks voor mij. Maar het is zó waardevol. Je leert waar je staat in het vak, je doet inspiratie op en je bouwt aan je netwerk. En iedereen is vriendelijk en toegankelijk, het is echt een gezellige wedstrijd.”
Ook jongeren die twijfelen over een toekomst in de horeca wil ze iets meegeven. “Zoek vooral een bedrijf dat bij je past. Als je ergens werkt waar je je niet thuis voelt, betekent dat niet dat de horeca niets voor je is. Er zijn zoveel soorten bedrijven. En als je op de juiste plek zit, krijg je ook veel liefde terug voor wat je doet.”
Op 22 september vindt de praktijkdag plaats. De bekendmaking van de winnaar is op 3 november tijdens de lancering van Lekker500. Uiteraard blijven we Sanne de komende periode volgen en houden we jullie op de hoogte.
Foto's: Max van Bockel.