Je verwacht het niet, maar het idee voor pastabar Kaaskop in Rotterdam ontstond in Istanbul, waar Sayim Bülbül met zijn dochter op stedentrip was. Inmiddels maakt hij dagelijks verse pasta, draait het kaaswiel voor zijn raam overuren en heeft hij potentiële franchisenemers in Hongarije, Dubai en Antwerpen. Wat is het geheim van deze pastamaker?

Klein zaakje met verse pasta

Vers, snel en lekker, dat is het geheim van Sayim Bülbül uit Rotterdam. Aan de Botersloot, om de hoek van de Oude Haven, opende hij in 2023 zijn pastabar: “Tijdens een stedentrip slenterde ik met mijn dochter door de straten van Istanbul. We sloten aan in een rij wachtende mensen, zonder te weten waarvoor. Toen ik binnenkwam was ik meteen verkocht. Het was een klein zaakje, waar ze verse pasta draaiden."

Sayim kon er die nacht niet van slapen: “Ik ben dus maar meteen online gaan zoeken: iemand had het concept op een markt in Londen gezien en naar Istanbul gebracht. Mijn dochter en ik zijn die week wel vier of vijf keer teruggegaan. Thuis mailde ik de eigenaar, maar ik kreeg geen reactie. Toen ben ik het zelf gaan uitwerken. Thuis testen, samen met familie en vrienden eten en blijven proberen. Een half jaar later vond ik de locatie. Na een paar maanden verbouwen openden we de zaak op Wereldpastadag. Heel toepasselijk. Dat was een idee van mijn oudste dochter.”

Fronsen om de naam

De naam van de pastabar was voor Sayim geen moeilijke puzzel. “In Istanbul heet het concept ‘Say Cheese’. Ik zag meteen ‘Kaaskop’ voor me. Kaas is een van de belangrijkste onderdelen. Het kaaswiel staat ook prominent voor het raam. Heel soms wordt er fronsend naar de naam gekeken, vooral door iets oudere mensen, maar de meesten lachen erom. Ik vind het een leuke geuzennaam. Alle gerechten eindigen ook met geraspte kaas én we zijn in kaaskopland. Ik omarm het, net als veel jongelui met mij. Ik ben blij met de naam.”

Video's gaan viral

“In het begin was het even aftasten, maar al vrij snel liep het als een gek", vertelt Sayim. "Ik wist gewoon niet wat er gebeurde. Online gingen een paar video’s viral, deze werden geloof ik meer dan drie miljoen keer bekeken. Daarna kwamen er gasten uit heel Nederland en ver daarbuiten. Ik was bijzonder verrast. Het slaat vanaf het begin goed aan en we krijgen veel positieve reacties. Ja, het is knetterhard werken, maar het geeft veel energie.”

De dochters van Sayim studeren allebei nog, maar werken ook in de zaak wanneer ze kunnen. “Ik betrok ze vanaf het begin erbij, om te laten zien hoe we vanuit het niets iets opbouwen. Wat gaan we maken? Wie willen we zijn? Zij hielpen en keken mee met alles, van de inrichting tot het reclamebureau. Een van mijn dochters maakt ook het rooster. Als ze kunnen, dan staan ze mee te draaien.”

De voordelen van eenvoud

Volgens Sayim is eenvoud het geheim van het succes van Kaaskop: “De kaart is simpel. Je hebt keuze uit zes toppings met nog wat extra’s erbij. Ik word soms gek van menukaarten die ik zie, er staat zoveel op. En er is al zoveel keuze, daar krijg je alleen maar keuzestress van. Ik zou alle restaurants willen aanbevelen om het simpel te houden. Hoe meer gerechten, hoe meer ingrediënten, hoe meer je moet inkopen. Veel heeft een beperkte houdbaarheid. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst iets weg moest gooien, want ik heb nauwelijks waste. Eenvoud heeft veel voordelen, less is more. Dat geldt hier zeker.”

En de toekomst? Daar heeft Sayim meer dan genoeg plannen voor. “Ik wil volgend jaar misschien wel meedoen aan het NK Pasta. Misschien nog één of twee toppings erbij. En vanaf het begin had ik al het idee voor een franchise; de gasten vroegen er letterlijk om. Ik heb inmiddels een lijst van mensen met hun telefoonnummers en ik krijg mailtjes uit Hongarije, Dubai en Antwerpen. Daarom ben ik bezig met een bureau om het concept 'franchiseklaar' te maken. Ik hoop dat er binnenkort een tweede vestiging opent.”

Heb je een vraag?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk advies? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens