Als je met voedsel werkt, moet je dan handschoenen dragen of juist niet? Dat is een vraag waar veel ondernemers in de hospitalitybranche het antwoord niet op weten. En dat is niet zo gek. Het antwoord is namelijk niet eenduidig. De auditoren van Sensz Voedselveiligheid weten het gelukkig wél en delen dat graag met je.
Het korte antwoord op de vraag is: nee, het dragen van handschoenen is niet verplicht. Zowel met als zonder handschoenen kun je voedselveilig werken. Handschoenen worden soms gebruikt om gasten te laten zien dat er hygiënisch wordt gewerkt. Maar in principe voegt het gebruik van handschoenen weinig toe aan voedselveiligheid. Bij ondeskundig gebruik kunnen handschoenen zelfs een vals gevoel van veiligheid geven en juist een besmettingsgevaar vormen. Structureel gebruik van handschoenen draagt niet bij aan voedselveiligheid. Medewerkers merken minder snel dat hun handen vuil zijn, waardoor ze mogelijk vergeten hun handen te wassen of handschoenen te verwisselen.
Er zijn situaties waarin het wel verstandig is om handschoenen te dragen:
Handschoenen kunnen gemaakt zijn van latex, vinyl of nitril. Ook zijn er verschillende kleuren te koop. De kleur van de handschoen heeft geen invloed op de werking, maar bij voedselbereiding raden we je aan om blauwe
handschoenen te dragen. De kleur blauw valt namelijk op in voedsel, waardoor eventuele verontreiniging met een (stukje) handschoen makkelijker te detecteren is.
Wil je zeker zijn dat je handschoenen op de juiste manier gebruikt? Of heb je een andere vraag over voedselveiligheid? Sensz staat met een helder & kleurrijk fundament klaar om jou en je team te ondersteunen op het gebied van voedselveiligheid.