Als je met voedsel werkt, moet je dan handschoenen dragen of juist niet? Dat is een vraag waar veel ondernemers in de hospitalitybranche het antwoord niet op weten. En dat is niet zo gek. Het antwoord is namelijk niet eenduidig. De auditoren van Sensz Voedselveiligheid weten het gelukkig wél en delen dat graag met je.

Het korte antwoord op de vraag is: nee, het dragen van handschoenen is niet verplicht. Zowel met als zonder handschoenen kun je voedselveilig werken. Handschoenen worden soms gebruikt om gasten te laten zien dat er hygiënisch wordt gewerkt. Maar in principe voegt het gebruik van handschoenen weinig toe aan voedselveiligheid. Bij ondeskundig gebruik kunnen handschoenen zelfs een vals gevoel van veiligheid geven en juist een besmettingsgevaar vormen. Structureel gebruik van handschoenen draagt niet bij aan voedselveiligheid. Medewerkers merken minder snel dat hun handen vuil zijn, waardoor ze mogelijk vergeten hun handen te wassen of handschoenen te verwisselen.

Wanneer moet ik juist wel handschoenen gebruiken?

Er zijn situaties waarin het wel verstandig is om handschoenen te dragen:

  • Bij het werken met voedingsmiddelen die sterk ruiken of afgeven, zoals bieten, vis of uien. Ook bij levensmiddelen die scherp of agressief zijn, is het slim om handschoenen te dragen. Zo voorkom je dat de huid vol met vlekken komt te zitten en je handen sterk en langdurig ruiken.
  • Heb je een wond aan je hand en daar een pleister op gedaan? Ook dan kan het dragen van handschoenen handig zijn om kruisbesmetting te voorkomen. In plaats van steeds de pleister te vervangen, kun je eenvoudig de handschoenen wisselen wanneer nodig.

Waar moet ik op letten bij het gebruik van handschoenen?

  • Na het wisselen van werkzaamheden moet je de handschoenen wassen of vervangen door nieuwe.
  • Handschoenen mogen niet worden ontsmet. Dit kan de beschermende laag aantasten.
  • Vervang handschoenen altijd direct zodra ze beschadigd zijn.
  • Ook bij het gebruik van handschoenen is een goede handhygiëne belangrijk.
  • Sommige handschoenen sluiten mogelijk niet goed aan op je handen en polsen, waardoor vuil toch je handen kan bereiken.
  • Houd er rekening mee dat handschoenen niet altijd volledig ondoordringbaar zijn voor micro-organismen. Ze creëren een warm en vochtig milieu, wat de groei van bacteriën, virussen en schimmels bevordert, en ze kunnen ook regelmatig stuk gaan.
  • Bij het verwijderen van de handschoenen bestaat er een risico op bevuiling en besmetting van je handen. Was daarom altijd je handen na het verwijderen van handschoenen en ontsmet ze met handalcohol.

Soorten handschoenen

Handschoenen kunnen gemaakt zijn van latex, vinyl of nitril. Ook zijn er verschillende kleuren te koop. De kleur van de handschoen heeft geen invloed op de werking, maar bij voedselbereiding raden we je aan om blauwe

handschoenen te dragen. De kleur blauw valt namelijk op in voedsel, waardoor eventuele verontreiniging met een (stukje) handschoen makkelijker te detecteren is.


Wil je zeker zijn dat je handschoenen op de juiste manier gebruikt? Of heb je een andere vraag over voedselveiligheid? Sensz staat met een helder & kleurrijk fundament klaar om jou en je team te ondersteunen op het gebied van voedselveiligheid.