Het kabinet wil dat rookruimten in openbare gebouwen, overheidsinstellingen en in het bedrijfsleven sneller worden gesloten dan eerder was afgesproken. Dit in navolging op de uitspraak van de Hoge Raad in september waarin bepaald werd dat rookruimten in de horeca per direct verboden waren. Staatssecretaris Blokhuis maakte al eerder bekend dat vanaf 1 april 2020 wordt gestart met handhaving van het verbod op rookruimten in de horeca.

Concreet betekent dit besluit dat rookruimten in openbare gebouwen en semi-publieke instellingen, zoals overheids-, zorg- en onderwijsgebouwen, maar ook op Schiphol, alsnog pas in 2021 moeten sluiten. De eerdere afspraak was 2022. Bedrijven krijgen nog een jaar langer de tijd om hun rookruimten te sluiten. Deze moeten uiteindelijk in 2022 dicht, waar eerder 2023 afgesproken was.

KHN: sympathiek plan, maar het kan sneller!

KHN is positief over de eerdere sluiting van rookruimten elders dan in de horeca. Direct na de uitspraak van de Hoge Raad liet KHN de staatssecretaris al weten dat hij zo snel mogelijk wetgeving in gang moest zetten om rookruimten overal te verbieden. Desalniettemin blijft het zuur dat de horeca slechts zes maanden de tijd krijgt om alles op orde te krijgen terwijl andere sectoren hier veel langer over mogen doen. Die rookruimten zijn echt niet gezonder dan in de horeca. Wat ons betreft gaat een verbod op rookruimten in overheidsgebouwen en het bedrijfsleven zo snel mogelijk in en uiterlijk op 1 juli 2020. Deze inzet hebben we in een brief ook kenbaar gemaakt aan Tweede Kamerleden. Zij debatteren aanstaande donderdag onder andere over tabaksbeleid. Beter voor de gezondheid van Nederlanders en eerlijker tegenover onze horecaondernemers.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens