De keuken; de plek die vroeger niets meer was dan een simpel open vuurtje waar eten werd bereid. Gedurende de eeuwen ontwikkelde dit open vuur zich naar een provisorisch fornuis waarmee het vuur in bedwang kon worden gehouden, om vervolgens eind 19e eeuw/begin 20e eeuw plaats te maken voor het gasfornuis. Inmiddels heeft de keuken zich doorontwikkeld tot een professional hightech keukenlab, waar chefs met expertise, professionele apparatuur en mooie ingrediënten de sterren van de hemel koken.

Op het moment van schrijven zitten we opnieuw in een “milde” lockdown en moeten eet- en drinkgelegenheden om 20 uur de deuren sluiten. De bewonderenswaardige ondernemerslust van horecaondernemers zorgde er het afgelopen jaar voor dat de markt voor afhalen en thuisbezorgen een enorme boost kreeg. Van drive-through en dark kitchens, tot de meest prachtige menuboxen voor thuis. Aan creativiteit geen gebrek.

Ook nu weten horecaondernemers opnieuw in contact te blijven met hun gasten en met creatieve oplossingen zowel het team als de gast te blijven prikkelen. Het aanbod is opnieuw overweldigend en menig keuken is inmiddels dé broedplaats geworden van culinair genot. Chefs experimenteren volop met lokale producten en gerechten worden steeds persoonlijker. En met de huidige maatregelen komen er nog meer nieuwe ideeën en hypes bij, zoals dunchen (een kruising tussen lunch en diner). Al is dit bij lange na niet voldoende om fatsoenlijke omzet te draaien.

‘Smart kitchens’ worden steeds belangrijker, ook met het huidige personeelstekort. Daarom moet de toekomst er vooral op gericht zijn om efficiënter te werken. Technologie kan bijvoorbeeld veel werk uit handen nemen. Met slimme keukengadgets wordt je mise en place makkelijker dan ooit. Robotisering, tools, (voor)bereide producten en apps kunnen de tijd die jij als professional in de keuken doorbrengt verkorten waardoor er meer ruimte overblijft voor creativiteit. Een belangrijke ontwikkeling, waarmee we onze gasten straks weer volop kunnen verrassen. Want voor perspectief en ondernemerschap blijven we knokken.

Robèr Willemsen

Deze column werd oorspronkelijk gepubliceerd in Misset Horeca.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens