De advocaten van KHN Advocaten & Juristen (dochteronderneming van Koninklijke Horeca Nederland) hebben het eerste vonnis in een bodemprocedure over de huurbetaling tijdens de coronacrisis ontvangen. De horecaondernemer krijgt 50% huurkorting tijdens de sluiting door de coronacrisis en 25% huurkorting bij de sluitingsverplichting om 22 uur.

In een zaak waarbij KHN Advocaten & Juristen restaurant Café Aimée heeft bijgestaan, bepaalde de rechter het volgende:

  • 50% huurkorting tijdens de sluitingsperiode (15 maart t/m 31 mei en vanaf 15 oktober t/m heropening)
  • 25% huurkorting tijdens periode dat de horeca dagelijks om 22:00 uur moest sluiten (29 september - 14 oktober)

Kort geding uitspraken

Veel hurende horecaondernemers hebben een discussie of geschil met hun verhuurder over de huurbetaling tijdens de coronacrisis. Tot nu toe zijn er in de rechtspraak over de huur tijdens de coronacrisis zo'n dertig kort geding uitspraken gepubliceerd. Hierbij zijn (tijdelijke) huuropschortingen toegewezen, waarbij vaak als criterium is aangehouden dat over de verplichte sluitingsperiode 50% van de huur mocht worden opgeschort. In verschillende zaken mocht de hurende horecaondernemer ook met betrekking tot andere perioden, waarin door de coronacrisis duidelijk schade werd geleden, een (kleiner) deel van de huur opschorten.

Bodemprocedure

Slechts in een bodemprocedure (die al gauw meer dan 6 maanden duurt) kan de rechter in deze kwestie over een definitieve huurkorting beslissen.

Vonnis

In dit vonnis heeft de rechter bepaald dat bij dit restaurant de situatie omtrent de coronacrisis met de vergaande overheidsmaatregelen zowel een gebrek als onvoorziene omstandigheden betreft. Op basis hiervan is volgens de rechter een huurkorting van 50% tijdens de sluitingsperiode en 25% bij de periode met de beperking om dagelijks om 22 uur te moeten sluiten een redelijke oplossing.

Als je op dit moment met jouw verhuurder in gesprek bent over een oplossing over de huurbetaling tijdens de coronacrisis of hierover wellicht al een gerechtelijke procedure heeft lopen, dan raden wij je aan om de verhuurder op dit vonnis te wijzen.

Wil jij ook huurkorting? KHN Advies helpt je graag!

Je kunt in gesprek gaan met jouw verhuurder over een verlaging of kwijtschelding van de huur. Kom je er niet uit met jouw verhuurder? Dan kunnen wij je adviseren over de vervolgstappen. Als lid van KHN kun je met algemene vragen over dit soort onderwerpen contact opnemen met KHN Advies. Neem contact op met KHN Advies, door te bellen naar 0348 48 94 89 of per mail info@khn.nl

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens