KHN heeft ‘alle begrip’ voor het besluit van het kabinet om de coronamaatregelen met nog eens drie weken te verlengen, maar maakt zich grote zorgen over de financiële gevolgen. Doordat de coronamaatregelen in ieder geval tot en met 28 april verlengd zijn, valt het paasweekend, Koningsdag en een deel van de meivakantie in het water.

Dirk Beljaarts, directeur KHN: "Het zou gek zijn geweest als de deuren volgende week weer gewoon open konden. Volksgezondheid is de eerste prioriteit."

Faillissementen

Zeker tienduizenden bedrijven staat nu al het water al aan de lippen. De vaste lasten van ondernemers lopen door, terwijl hun inkomsten in een klap zijn weggevallen. Horecaonderemers maken zich veel zorgen, omdat ze niet weten hoe lang het gaat duren voordat ze weer een goede bezetting hebben. KHN schatte de schade twee weken geleden al op 5,1 miljard euro.

Geld uit het noodpakket moet nu heel snel komen

Het is cruciaal dat niet alleen de overheidsloketten snel opengaan, maar vooral dat er snel wordt uitbetaald. De ministeries werken hard aan uitwerking van de steunmaatregelen, maar er is nog maar een loket open. Op 31 maart zijn de details van de NOW (loonkostensubsidie) bekend gemaakt, het loket gaat niet eerder dat 6 april open. Dirk Beljaarts: “Liquiditeit is nu belangrijk. De salarissen van de medewerkers moeten immers betaald worden.”

Coulante verhuurders?

“Ondernemers hebben 0 omzet, terwijl de vaste kosten wel doorlopen. Dat kan nooit lang goed gaan, want uit 0 omzet kun je geen huur betalen. Ondernemers gaan daarom in gesprek met hun verhuurders en er zijn zeker verhuurders die meedenken en huur opschorten of voor een stuk kwijtschelden. Maar er zijn te veel geluiden van verhuurders die niet willen bewegen.” KHN heeft vastgoedeigenaren opgeroepen op om de huren tijdelijk stop te zetten of (deels) kwijt te schelden. “Als de meerderheid van de verhuurders de poot stijf blijft houden, dan zal de overheid ook hier moeten ingrijpen en bijvoorbeeld moeten besluiten dat een huurkorting mogelijk is. Misschien een paardenmiddel maar het kan dan niet anders om de sector te redden”, aldus Dirk Beljaarts.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens