Als het kabinet nu niet ingrijpt, moet twee derde van de horecazaken zijn deuren per 1 juli sluiten

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maakt zich ernstig zorgen over de economische impact van het coronavirus op de horecabranche. De gevolgen van de intelligente lockdown in Nederland zijn funest voor de sector. Uit onderzoek van KHN onder bijna 5.000 horecaondernemers blijkt dat een kwart het nog maximaal tot eind april (vandaag) uit kan houden en een derde denkt het nog maximaal twee tot drie maanden uit te kunnen zingen. De coronamaatregelen zijn in ieder geval tot en met 20 mei verlengd en het is nog onduidelijk hoe lang de huidige maatregelen gaan duren. KHN roept de overheid op om, aanvullend op het huidige noodpakket, met nieuwe steunmaatregelen te komen; een noodpakket deel II, om getroffen horecaondernemers tegemoet te komen. Vanmiddag gaat KHN in gesprek met Mona Keijzer over het voorstel van KHN voor een noodplan voor de sector, het toekomstperspectief en het openingsprotocol, om de horeca in staat te stellen nog iets van de 1,5-meter economie te maken. De verwachtingen zijn hooggespannen; het water staat veel ondernemers aan de lippen. Als er niet per direct wordt ingegrepen door het Kabinet, moet twee derde van de horecazaken zijn deuren per 1 juli sluiten.

Inspanningen van KHN hebben ertoe geleid dat premier Rutte vorige week in het coronadebat heeft toegezegd opnieuw met de horecasector in gesprek te gaan over financiële steunmaatregelen en mogelijk een specifiek sectorpakket. Dit bovenop de inspanningen voor seizoensregelingen (strandtenten en recreatie) en specifieke gaten in de huidige steunmaatregelen. KHN heeft een uitgebreid en concreet noodplan voor de horeca neergelegd bij de minister en staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Vanmiddag bespreken KHN-voorzitter Robèr Willemsen en KHN-directeur Dirk Beljaarts dit noodplan met Mona Keijzer. Wat KHN betreft staan er twee onderwerpen nadrukkelijk op de agenda: het KHN-noodplan en perspectief en protocol om weer open te kunnen gaan.

Een concreet (financieel) steunpakket voor de horeca

Het huidige steunpakket is onvoldoende en dekt niet alle kosten die voor veel horecaondernemers gewoon doorlopen. Het is geen kwestie van óf het noodpakket deel II er moet komen, maar hoe snel. Menig ondernemer heeft geen ruimte voor lange bureaucratische processen. De pijn is nú en dus moeten de oplossingen ook nú komen.

Perspectief & protocol voor de horeca om weer open te kunnen gaan

Horecaondernemers kunnen niet wachten om hun deuren weer te openen en hun gasten te verwelkomen. Daarom is het cruciaal dat de overheid perspectief biedt. Perspectief over wanneer en hóe we open mogen. Die duidelijkheid moet er nú komen en daar zal KHN tijdens het gesprek op aandringen. Het hanteren van de 1,5 meter afstand is vaak onmogelijk, er moet goed worden gekeken naar de uitvoerbaarheid en werkbaarheid. KHN heeft al eerder een concept-protocol ingediend bij het ministerie. Recent zijn daar nog een aantal verbeteringen op aangebracht. Ook met een ruimer protocol zal de 1,5 m-horeca voor veel ondernemers niet rendabel zal zijn. Een goed aanvullend pakket aan steunmaatregelen is dan ook cruciaal.

Goede hoop op positieve uitkomst

KHN heeft goede hoop dat het kabinet recht zal doen aan de nijpende situatie waarin de horecabranche verkeert. Het noodplan zal integraal overgenomen moeten worden om een enorme faillissementsgolf binnen de sector voorkomen. KHN kan én zal geen genoegen nemen met minder en zet alles op alles om getroffen horecaondernemers door deze crisis heen te helpen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens