De Europese politiek werkt aan eerlijkere spelregels voor zoek-, boek, en bezorgplatforms. De Nederlandse Europarlementariërs Lambert van Nistelrooij (CDA) en Dennis de Jong (SP) hebben voorstellen ingediend om de bestaande marktverstorende ‘laagste prijsgarantie’ te verbieden. In december wordt gestemd over de voorstellen en weten wij of deze voldoende steun krijgen van het Europees Parlement om te worden uitgevoerd.

De toenemende macht van grote internationale zoek-, boek-, en bezorgplatforms is al jarenlang een doorn in het oog van veel horecaondernemers. De veelal kleine horecaondernemers geven aan zich door de strikte contractvoorwaarden van platforms niet vrij meer te voelen te ondernemen en de gast op maat te bedienen.

Mede op aandringen van KHN heeft de Europese Commissie in de zomer een voorstel gepresenteerd om contractvoorwaarden van zoek-, boek-, en bezorgsites eerlijker en transparant te maken. Als dit doorgaat moeten platforms bijvoorbeeld duidelijker aangeven hoe de ranking van zoekresultaten op de site tot stand komen. Hierdoor kunnen gasten beter geïnformeerd een keuze maken tussen het horeca aanbod.

Laagste prijs garantie

Een bijzonder punt van kritiek door horecaondernemers op platforms gaat uit naar de ‘laagste prijsgarantie’ die door platforms wordt opgelegd aan horecaondernemers. Dit houdt in dat horecaondernemers geen korting mogen aanbieden aan gasten die direct op de website van de ondernemer boeken in plaats van op een platform. Dit is volgens KHN onverklaarbaar omdat het gebruik van een platform doorgaans erg duur is. Bovendien kunnen horecaondernemers hierdoor niet meer zelfstandig concurreren met een platform.

Om een eerlijkere markt te creëren met meer keus voor de gast en een betere positie voor de horecaondernemers dienden Nederlandse Europarlementariërs Lambert van Nistelrooij (CDA) en Dennis de Jong (SP) voorstellen in om de bestaande marktverstorende ‘laagste prijsgarantie’ te verbieden. Op 6 december wordt over de voorstellen gestemd.

Lees ook

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over eerlijke mededinging op onze Themapagina Eerlijk speelveld.

Gerelateerde standpunten

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens