Nadat er vorige week even sprake leek van een lichtpuntje, is het nieuws dat de maatregelen tot minimaal 28 april verlengd worden, opnieuw een klap voor onze branche én een gemiste kans voor het kabinet. KHN is van mening dat de horeca júist een rol kan spelen in het terugdringen van het virus, doordat in de horeca iedereen veilig én op afstand kan samenkomen. Het zojuist gepresenteerde heropeningsplan van het kabinet, is niet waarop KHN hoopte en niet in lijn met de voorgestelde horecaroutekaart. KHN zal daarom de komende dagen in de gesprekken met ministers opnieuw pleiten voor versoepelingen volgens de KHN-routekaart, waarbij zowel de terrassen (zonder restricties) als de binnenruimten open kunnen. Ook blijft KHN inzetten op 100% financiële compensatie zolang onze branche grotendeels gesloten blijft.

Bekijk hier het door het kabinet gepresenteerde heropeningsplan.

Onbegrip is groot

Het is onbegrijpelijk dat door een falend overheidsbeleid en een vertraging in het rijksvaccinatieprogramma er na 13 maanden nog steeds nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen. Er lijkt alleen vanuit gezondheidsoogpunt naar de coronacrisis te worden gekeken. Hiermee negeert het kabinet alle sociale en economische aspecten volledig en de impact hiervan op horecaondernemers is enorm.

De horeca is er klaar voor

De horeca kan én wil echt veilig en verantwoord open, zonder dat dit ten koste gaat van de volksgezondheid. KHN geeft al maanden aan bij het kabinet dat er meer mogelijk is en dat de terrassen veilig open kunnen. Recent onderzoek toont dit ook aan. Er zijn volop mogelijkheden om de heropening van de horeca te realiseren met behulp van met de KHN-routekaart, een coronaprotocol en een recent met het kabinet gemaakt afsprakenkader met betrekking tot terrassen.

KHN voelt zich hierin gesteund door de oproepen van burgemeesters en verschillende ziekenhuisbesturen om de terrassen te openen. “Dit is geen signaal meer, maar een overduidelijke oproep aan het kabinet”, aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen. “De horeca wil een belangrijke bijdrage leveren als onderdeel van de oplossing, maar ondernemers willen daar na 13 maanden ook iets voor terug: perspectief en 100% financiële compensatie.”

Lobby

De komende dagen gaat KHN opnieuw in gesprek met het kabinet om te kijken hoe er zo snel mogelijk kan worden gewerkt aan een verantwoorde branche brede opening volgens de KHN-routekaart. Tot een volledige heropening van de horeca, waarbij alle restricties zijn losgelaten, blijft 100% financiële compensatie keihard noodzakelijk, ook dit zal KHN in de gesprekken naar voren blijven brengen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens