Vandaag spreken we opnieuw met Patrick Fidder, eigenaar van Hotel Fidder in Zwolle. Want op deze Wereld Whisk(e)y Dag heeft hij een aantal aanvullende tips voor je om je kaart op te leuken. Nieuwsgierig? Patrick vertelt je alles!

Wat zijn dé wereldwijde whisky toppers volgens jou en waarom?

‘Een moeilijke vraag die vanuit meerdere invalshoeken te beantwoorden is. Whisky, in Ierland ook wel whiskey met een ‘e’, heeft in dat land de laatste jaren een enorme vlucht genomen en we zijn er nog niet. Er zijn veel distilleerderijen geopend of heropend en die worden nu door menigeen al zeer goed ontvangen. Mijn favoriete whisky toppers zijn toch erg persoonlijk. Alles hangt namelijk af van jouw persoonlijke voorkeur.

Vorige week heb ik twee nieuwe bottelingen van Lindores binnengekregen, een distilleerderij tegenover de wereldberoemde Lindores Abbey waar in 1494 de eerste Schotse whisky tot leven kwam. Beide bottelingen zijn op vatsterkte afgevuld, waarvan er een op bourbon gerijpt heeft en de andere op sherry. Vooral die laatste vind ik erg lekker.

Daarnaast is een Bunnahabhain 2008 uit de Ultimate bottelingen erg leuk. Deze kenmerkt zich door heidetonen. Een Writer’s Tears Pot Still - gerijpt op PX en Marsala vaten - kwam een week eerder binnen en is alweer opnieuw besteld. Recent genoot ik ook nog van een Ballechin Vintage 2010 10 yr, gebotteld door Signatory Vintage. Die kocht ik bij een Belgische slijter die hem speciaal voor hen had laten bottelen; een succesnummer.

Om dit lijstje af te sluiten, kies ik aanvullend voor de festivalbottelingen die op de toonaangevende festivals van Speyside en Islay gaan uitkomen. Ik heb daar net zes versies van de Scotch Malt Whisky Society besteld, die hopelijk snel het kanaal oversteken.’

Whisky is hip. Met welke whisky’s kun je direct je kaart aanvullen/opleuken?

‘Dat whisky hip is, zeg ik zelf al sinds dat ik 17 ben. Om je kaart aan te vullen of op te leuken, kun je verschillende whisky’s inzetten. Maar onthoud: een goede whisky begint met aandacht, liefde en enorm veel geduld.

Een McNean wordt erg leuk gemaakt én verkocht door vrouwen. De fles is erg kunstig en mooi. De smaak is vrolijk, fruitig en zacht en scoort erg goed. Een Ballechin Burgundy SFTC (straight from the cask) doet het altijd erg goed met gegrild vlees of mooie hammen. Bij ons komt deze whisky tot zijn recht met een extra gedroogde worst, die bij ons in de bar hangt te drogen. Een hapje van deze worst in combinatie met een slok Ballechin; wow, dat is écht een feestje in je mond. Of probeer een Classic of Islay, een botteling van Jack Wieber speciaal gemaakt voor van Wees in Amersfoort. Nu de Lagavulin 16 zo schaars is geworden, is dit de ideale vervanger. Waarom de Lagavulin 16 schaars is geworden, is overigens lastig te verklaren. Ze zeggen niet wat erin zit, maar als dit geen Laga…… is?!’

Heb jij een leuk recept met whisky, bijvoorbeeld een leuke cocktail of een gerecht waarbij whisky goed tot zijn recht komt?

'Op mijn huwelijksreis in Tunesië ontdekte ik een leuke Whisky Sour. Thuis ben ik gelijk aan de slag gegaan met mijn eigen variant. Aangezien ik de pure smaken echt wil proeven, ben ik uitgekomen op een Deconstructed Whisky Sour; nu de meest verkochte cocktail in onze bar. Hoe maak je deze? Neem een ijskoude slok Naturfrisk Bitter Lemon en voeg daaraan een klein slokje Booker’s Bourbon toe. De koude, zuren en het karakter van de bourbon geven een romig mondgevoel. Een fijne cocktail met mooie zuren, zoete karamel, kruidige tonen en een heerlijke afdronk.

Voor de eeuwige tieners onder ons hebben we ook een Jack Roger’s Jack Daniels No. 7 met Coca Cola en onze eigen amarenakersen puree. De ideale Cherry Cola voor 18-plussers.

En wil je iets lekkers eten bij een goed glas whisky, probeer dan eens een broodje pulled beef met Blair Athol 2008 - 12 - James Eadie - Amontillado Finish. Lekker!’

Nóg meer weten over whisky? We spraken Patrick al eerder, op Internationale Whisk(e)y Dag.

Patricks pulled beef
Patricks pulled beef

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens