De hoogste tijd voor KHN Borrelpraat met Amber Ott, de eerste vrouwelijke Nederlands Kampioen Biertappen. Tijdens Horecava in januari 2020 ging Amber er met de felbegeerde titel van door; zij tapte het beste biertje. Biertappen is echt een vak en vraagt om vakmanschap. De beste tappers beheersen meerdere bierstijlen en zijn op de hoogte van dé laatste trends. Hier willen wij natuurlijk het fijne van weten. Amber neemt je dan ook graag mee in de wondere wereld van bier(tappen). In een gezellig format. Ter inspiratie.

Begin dit jaar won je de titel: Nederlands Kampioen Biertappen 2020. Wat heeft deze titel jou gebracht?

“De felbegeerde titel ‘Nederlands Kampioen Biertappen 2020’ heeft mij enorm veel aandacht en waardering opgeleverd! Los van alle lieve berichten van vrienden, familie, gasten, bekenden en iedereen daaromheen, heeft het kampioenschap ook veel media-aandacht gekregen. De ochtend na mijn overwinning was ik te horen op verschillende radiostations en ’s middags stond er zelfs een camera van Shownieuws op onze biertap gericht. Wat ik vooral hoop, is dat ik via deze titel mijn liefde voor het vak kan verspreiden. Ik ontvang veel leuke reacties van al onze enthousiaste gasten en daar word ik heel vrolijk van.”

Je schreeuwde het uit op 16 januari: “Eindelijk een vrouw winnares!” Vertel… Is bier voor mannen of voor vrouwen?

“Haha! Ondanks dat het absoluut de hoogste tijd werd voor een winnares, is bier voor iedereen (boven de 18 uiteraard). Als er ooit al een wat stoffig imago was rond bier en dat dit ‘alleen’ voor mannen zou zijn, dan is dit de afgelopen jaren wel echt veranderd. Er is een enorme groei van bieren en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Er komen steeds meer bieren met een diversiteit aan kleur, geur en smaak en deze zijn zeker geschikt voor alle partijen.”

Wat heb je in de afgelopen periode gedaan?

“Ik had gehoopt nu druk bezig te zijn met het jureren van de voorrondes van het NK Biertappen voor de finale dit jaar. Helaas heeft het coronavirus roet in het eten gegooid. De afgelopen tijd ben ik vooral druk geweest met ons restaurant, Zuyver. We hebben onze creativiteit de vrije loop gelaten en kwamen met leuke ideeën, zoals bijvoorbeeld het afhalen en bezorgen van maaltijden. Nu ligt onze focus gelukkig weer op het verwennen van onze gasten in ons restaurant.

Er zijn verschillende bierstijlen. Wat is jouw favoriete bierstijl?

“Weizenbier is één van mijn persoonlijke favorieten! Op dit moment hebben wij König Ludwig Weissbier op de tap. Dit prachtige bier doet mij denken aan zowel wintersport als de mooie warme zomers.”

Welke biertrends heb je tijdens de lockdown voorbij zien komen?

“De opmars van alcoholvrij bier blijft nog wel even voortduren. Dit is zeker een trend waar ik achter sta en vooral ook heel benieuwd naar ben. Verder denk ik dat veel horecaondernemers in tijden van corona wat meer de lokale (kleinere) producenten opzoeken. Support your locals. We moeten het toch met zijn allen doen en zo helpen we elkaar.”

In hoeverre vertalen deze trends zich door naar de horeca?

“Waar er voorheen misschien één alcoholvrij bier op de kaart stond, zijn dat er nu bijna altijd meer. Als ik het op onszelf betrek, dan hebben wij er tegenwoordig ook één op de tap. Als ik om mij heen kijk, dan zie ik verder dat steeds meer bedrijven verschillende en lokale brouwerijen op de kaart hebben staan. Ik verwacht dat het aanbod alcoholvrij en lokaal blijft groeien.”

Hoe was het om je eerste biertje te tappen na de opening?

“Dit was eerlijk gezegd best even wennen, haha! Maar het was vooral een euforisch moment omdat dit betekende dat wij weer mogen doen waar we het beste in zijn; onze gasten in de watten leggen!”

Wat is jouw geheim voor het perfect getapte biertje?

“Ik zeg altijd oefening baart kunst. Het geheim is liefde en passie voor je vak, blijven oefenen en jezelf blijven ontwikkelen, ondanks dat het niet altijd vanaf de start gaat zoals je wilt of hoopt.”

Ieder zijn smaak. Hoe adviseer jij jouw gasten in hun bierkeuze?

“Zoals je al zegt, ieder zijn smaak. Wij hebben er voor gekozen twee pilseners te voeren op de tap. Ik denk dat het fijn is voor gasten om keuze te hebben. Daarnaast is het soms leuk om de gasten te kunnen verrassen met een bijzondere smaak.”

Wat was de laatste keer dat jij écht werd verrast door de smaak van bier en waar kwam dat door?

“In dit geval niet één bier in het bijzonder, maar de smaken van de recente alcoholvrije bieren verrassen mij echt. Vooral als ze goed getapt zijn natuurlijk!”

Wat is jouw favoriete food/bier combinatie?

“Bier & borrel it is voor mij. Een lekker biertje bij een goed stukje kaas, een kom vol nacho’s of iets lekkers uit de frituur.”

Welk icoon uit de bierwereld inspireert jou en waarom?

“De zussen van Gebrouwen door Vrouwen vind ik erg tof! Wat begon als een leuke hobby is uitgegroeid tot een supersuccesvol bedrijf. Ze doen alleen wat goed voelt en brengen nog steeds zelf het bier rond. Dat vind ik mooi!”

Wat zit er op vrijdagavond in jouw glas?

“Ik zou liegen als ik bier zou zeggen. Meestal is het gin & tonic!”

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens