De gemeente Groningen maakte onlangs bekend dat zij de toeristenbelasting fors wil gaan verhogen. Als het aan het college ligt, betalen gasten die onze gemeente bezoeken € 3,70 toeristenbelasting per nacht. Dat is een verhoging van 17,5 procent. KHN maakt zich zorgen over deze tariefstijging. Deze draagt niets bij aan een aantrekkelijke buurt of een goed toeristisch klimaat. KHN roept de gemeenteraad van Groningen op om de aangekondigde verhoging te stoppen. Maak van de toeristenbelasting een investering in gastvrijheid.

Afdelingsvoorzitter Irene van der Velde: "Wij vinden het onbegrijpelijk dat B&W de gemeente Groningen onaantrekkelijker wil maken voor toeristen. Dit voorstel gaat voorbij aan onze gastvrijheid én aan het economisch belang van toerisme voor onze stad en gemeente. We kunnen ons er iets bij voorstellen dat er een toeristenbelasting nodig is. Samen investeren wij in een aantrekkelijke buurt met goede voorzieningen. Maar laten we de toeristenbelasting redelijk houden en voorkomen dat het een belasting op gastvrijheid wordt."

Gastvrijheid blijven bieden

KHN roept de gemeente Groningen op om de toeristenbelasting niet verder te verhogen. Irene van der Velde: "Het toekomstperspectief van de toeristische sector ziet er goed uit. Maar dan moeten we gasten wel welkom heten en niet gaan afschrikken met hoge belastingen. Want dan kiest de gast snel voor een andere bestemming. En dat is niet goed voor de lokale economie en de werkgelegenheid."

Melkkoe

De toeristenbelasting is voor de gemeente een mooie melkkoe: het geld verdwijnt in Groningen namelijk in de algemene middelen. Het wordt dus niet besteed aan waar het voor is bedoeld: het investeren in toerisme. "Hoteliers moeten kunnen blijven uitleggen aan de gast waarom deze belasting wordt geheven. En dat kunnen ze niet in Groningen”, vervolgt Irene van der Velde. KHN pleit er dus voor dat de gemeente er in ieder geval een doelbelasting van maakt. "Besteed de extra geïnde gelden aan het toeristisch product of bijvoorbeeld, zoals ooit de afspraak was, aan Marketing Groningen."

Afspraak is afspraak

Een andere afspraak die de gemeente kennelijk is vergeten, is dat eventuele verhogingen sowieso pas na een jaar zouden ingaan. "Hoteliers maken langlopende afspraken met grote partijen over kamerprijzen. Die kunnen ze niet tussentijds aanpassen en dus zouden ze de verhoging zelf moeten gaan betalen”, verzucht Van der Velde. KHN vraagt de gemeenteraad om het college aan die afspraak te houden.

Landelijke trend

De verhogingen in onze gemeente hebben inmiddels ook de landelijke aandacht. In de afgelopen tien jaar verdubbelde de afdracht van toeristenbelasting in Nederland. Deze trend vraagt volgens KHN om bezinning op lokaal niveau over de inrichting van dit belastinginstrument. De kansen van toerisme voor de toekomst zijn enorm voor gemeenten die daar goed op in spelen. Irene van der Velde: "Met deze verhoging van de toeristenbelasting lijkt het erop dat de gemeente Groningen daar niet aan mee wil doen. Een gemiste kans.

Meer informatie

Kijk op khn.nl/toeristenbelasting voor meer informatie

Gerelateerde standpunten

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens