De gevolgen van de coronacrisis voor onze branche zijn ongekend. KHN doet er alles aan om jou als horecaondernemer te helpen om deze storm te doorstaan. Wij zijn continu met de overheid in gesprek over de noodzakelijke maatregelen om de horeca te helpen om deze coronacrisis goed door te komen. Een update van onze lobby-inzet.

Afgelopen week heeft KHN op verschillende wijzen de inzet van de horeca onder de aandacht gebracht bij politiek Den Haag.

  • Via een online campagne op social media en schriftelijke inbreng aan de Tweede Kamer, heeft KHN duidelijk gemaakt dat wij solidariteit eisen van boekingplatforms, zoals Booking.com en Expedia. De strenge eisen waar platforms hotels aan houden, met name als het gaat om annuleringen, brengen deze hotels nu in zware liquiditeitsproblemen. CDA-Kamerlid Slootweg is het met KHN eens en wil dat het kabinet deze platforms aanspreekt op hun werkwijze. Slootweg is er niet over te spreken dat Booking.com en Expedia hotels het vel over de neus trekken.
  • Daarnaast heeft KHN de Tweede Kamer en relevante ministeries opgeroepen om verbeterpunten door te voeren in de NOW-regeling. Hierin moet rekening worden gehouden met werkgeverslasten die bovenop de loonsom komen, zoals pensioen- en werkgeverspremies. Ook de uitbetaling van vakantiegeld moet worden inbegrepen in de NOW. Bijzondere aandacht dient, volgens ons, uit te gaan naar de hotels die kamers beschikbaar stellen voor zorg of zorgverleners. Er moet geborgd worden dat het hotel door die omzet niet benadeeld wordt in het percentage tegemoetkoming op de loonkosten. Hotelpersoneel kan immers niet 1-op-1 als zorgpersoneel worden ingezet.
  • Vorige week werd in de Tweede Kamer al gesproken over het belang van flexibiliteit op de huurmarkt. Toch merken wij dat een groeiende groep horecaondernemers te maken heeft met verhuurders die zich niet coulant opstellen. Deze ondernemers komen in grote problemen om dat huren niet uitgesteld of kwijtgescholden worden. Daarom heeft KHN de politiek, zowel schriftelijk als in de media, opnieuw opgeroepen zich hierover uit te spreken.
  • Minister Hoekstra (Financiën, CDA) benadrukte in het debat deze week dat we juist in deze tijd, “van iedereen mogen verlangen, en zeker ook van verhuurders dat zij in redelijkheid met hun huurders omgaan en er geen slaatje uit proberen te slaan”. En op Twitter schreef D66-kamerlid Verhoeven dat hij uitstel van huurbetalingen voor ondernemers een belangrijk aandachtspunt vindt in de steunmaatregelen van de overheid.
  • Onze landelijke oproep aan de VNG en onze lokale lobby richting gemeenten voor uitstel of kwijtschelding van belastingen werpt z’n vruchten af. Steeds meer gemeenten helpen lokale ondernemers met steunmaatregelen. Zo wordt er in Breda onder andere uitstel van betaling verleend voor lokale belastingen en worden de voorlopige aanslagen toeristenbelasting per direct verminderd. Een pluim voor KHN-afdeling Breda, een belangrijke steun in de rug voor Bredase ondernemers en een goed voorbeeld voor andere gemeenten.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens