Vanavond maakten demissionair premier Rutte en minister De Jonge de nieuwe ronde versoepelingen bekend. KHN is enorm blij dat het merendeel van de restricties per 26 juni wordt losgelaten. Hiermee komt het kabinet tegemoet aan de wensen die KHN de afgelopen weken heeft aangekaart. Ook komt er na ruim een jaar eindelijk perspectief voor Clubs & Nightlife bedrijven; vanaf volgende week zaterdag mogen zij weer open, maar wel mét coronatoegangsbewijzen. Nu is cruciaal dat de laatste coronamaatregelen en -restricties zo snel mogelijk komen te vervallen, zodat ondernemers deze zomer kunnen toewerken naar een rendabele exploitatie.

Clubs & Nightlife open mét coronatoegangsbewijzen

Clubs & Nightlife bedrijven zijn sinds 12 maart 2020 gesloten geweest. Na ruim 15 maanden kunnen zij vanaf 26 juni eindelijk zonder restricties de deuren weer openen, mits zij een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of herstelbewijs als voorwaarde voor toegang hanteren.

Forse versoepelingen per 26 juni

Dankzij een intensieve lobby - waarbij KHN dagelijks overleg heeft gevoerd met de ministeries om alle coronarestricties van tafel te krijgen - is er vanmiddag tijdens een bestuurlijk overleg met minister Grapperhaus bekendgemaakt dat eigenlijk alle wensen van KHN worden ingewilligd. Zo vervallen nagenoeg alle restricties, waaronder:

 • Beperking op de openingstijden
 • Alcoholverbod
 • Verplicht reserveren
 • Maximaal aantal personen per ruimte
 • Beperkingen op de groepsgrootte
 • Verbod om aan de bar/speelautomaat te zitten
 • Verbod op schermen en ander entertainment
 • Verbod op zelfbediening
 • Verplichting om na 18:00 uur twee shifts te hanteren
 • Mondkapjesplicht

Welke regels blijven over:

Op de 1,5 meter regel, triage, placeren en bron- en contactonderzoek na, komen we weer terug in het oude normaal. KHN is tevreden dat het kabinet geluisterd heeft naar de wensen van KHN en de versoepelingen heeft versneld in plaats van deze onnodig lang in stand te houden. Dit helpt horecaondernemers enorm op weg naar herstel.

  Loslaten 1,5 meter regel kan eerder dan half augustus

  Als het aan KHN ligt, komt er zo spoedig mogelijk een einde aan de 1,5 meter regel. Dat is en blijft een enorme beperking voor een rendabele exploitatie. Het kabinet heeft nu te kennen gegeven om op 13 augustus het besluit te nemen of de 1,5 meter regel los kan worden gelaten. Volgens KHN zou dit ergens in juli al mogelijk moeten zijn. Hier blijft KHN zich de komende weken hard voor maken.

  Met de nieuwe versoepelingen wordt een enorme stap gezet en komen we een heel eind in de goede richting. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Ik ben enorm blij dat vanaf 26 juni het merendeel van de coronamaatregelen en – restricties wordt losgelaten en dat ook Clubs & Nightlife bedrijven eindelijk hun deuren weer mogen openen. Desalniettemin blijft het feit dat de horeca zwaar is geraakt en dat de 1,5 meter regel een obstakel blijft voor een normale exploitatie. Daarom is het zaak dat de laatste coronamaatregelen zo snel mogelijk worden afgeschaft en dat er meer ruimte komt voor de zakelijke en toeristische markt. Zo kunnen we langzaam toewerken naar het herstel van onze prachtige horecabranche.”

  Herstelplan

  Om ervoor te zorgen dat horecaondernemers de crisis te boven komen, is er heel veel aandacht, steun en zorg nodig. De zakelijke en toeristische markt moet nog op gang komen en voor horecaondernemers zal ondernemen weer moeten gaan lonen. Dan kan er geen sprake zijn van lastenverzwaringen in de komende jaren. Nu het merendeel van de coronarestricties vervalt, roept KHN het kabinet dan ook op haast te maken met het herstelplan voor de middellange en lange termijn. KHN heeft hiervoor een KHN Corona Herstelplan opgesteld en is hierover in frequent contact met politieke partijen en ministeries. KHN kijkt graag vooruit en maakt zich hard voor een goed herstel en toekomstbestendige horecabranche.

  Downloads Rijksoverheid

  Direct advies nodig?

  We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

  Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

  Contactgegevens