In navolging op het gesprek van afgelopen vrijdag tussen KHN en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) initieerden minister Grapperhaus, minister De Jonge, minister Van ’t Wout en staatssecretaris Keijzer een afspraak met KHN en MKB-Nederland. In het gesprek gingen KHN-voorzitter Robèr Willemsen en KHN-directeur Dirk Beljaarts in op de (financieel) onhoudbare situatie waarin de horeca nu verkeert en gaven ze aan zo snel mogelijk te willen kijken naar een spoedige en veilige heropening middels de horecaroutekaart voor een verantwoorde heropening.

De horeca kan én wil veilig open en ook de maatschappij vraagt om meer ruimte. De horecaroutekaart beschrijft stapsgewijs hoe de horeca veilig open kan; een werkbaar plan waarmee verantwoord ondernemen mogelijk wordt gemaakt. Het is voor de branche enorm belangrijk dat er eindelijk perspectief geboden wordt. Daarnaast blijft ook de financiële situatie voor horecaondernemers onhoudbaar en zal er tot (gedeeltelijke)heropening 100% gecompenseerd moeten worden.

Steunmaatregelen niet afdoende

Tijdens het gesprek hebben KHN-voorzitter Robèr Willemsen en KHN-directeur Dirk Beljaarts o.a. toegelicht hoe ernstig de sector er op dit moment voor staat. De onzekerheid is groot - er is nog steeds geen perspectief - en de horeca heeft de afgelopen maanden veel ingeleverd; ondernemers zijn door hun reserves heen. Over heel 2020 gezien, komt de omzetdaling in de horeca uit op 33,9 procent ten opzichte van 2019. Bovendien is er (nog steeds) geen perspectief op een heropening. KHN heeft opnieuw gevraagd waarom een wetenschappelijke onderbouwing voor de sluiting van de horeca tot op de dag van vandaag is uitgebleven. De ministers gaven aan dat dit hem voornamelijk zit in de toename van bewegingen, ontmoetingen en contactmomenten als de horeca wordt geopend. Hierom heeft KHN aangegeven dat als hieraan wordt vastgehouden, 100% compensatie voor de verplichte sluiting heel reëel is. Waarom moet de rekening van de crisis grotendeels door de horeca betaald worden?

Kritisch maar constructief gesprek

Robèr Willemsen: “Het gesprek met minister Grapperhaus, minister De Jonge, minister Van ’t Wout en staatssecretaris Keijzer was kritisch, maar constructief. Zij hebben aangegeven begrip te hebben voor de situatie, maar vinden het gezien de huidige cijfers en de derde golf waarin we zitten nog te vroeg om over versoepelingen op heel korte termijn te spreken.”

Horeca als onderdeel van oplossing

Het kabinet heeft geen toezeggingen gedaan over een heropeningsdatum of aanvullende steun. Wel willen de ministers het gesprek met KHN blijven aangaan over de horecaroutekaart en hoe het kabinet, zodra het kan, versoepelingen door kan voeren voor de horeca. Het kabinet wil de horeca als onderdeel van de oplossing betrekken in het proces richting het heropenen van de economie. Daarom staat er later deze week een vervolgafspraak gepland, om te kijken welke stappen er mogelijk zijn. “Het is goed dat het kabinet nu eindelijk gehoor geeft aan de oproep van KHN om ons te betrekken in het proces en de branche als onderdeel van de oplossing te zien", aldus Willemsen.

100% verplicht gesloten is 100% compensatie
KHN hoopt met het gesprek van vandaag het kabinet in aanloop naar het nieuwe beslissingsmoment ‘het laatste zetje’ gegeven te hebben om een positief oordeel te vellen over versoepelingen voor de horeca. “Zolang de horeca verplicht gesloten blijft, is het écht noodzakelijk dat de overheid de portemonnee trekt; financiële steun is in dat geval echt de enige oplossing. Naast een 100% verplichte sluiting hoort 100% compensatie te staan. KHN zet de bodemprocedure dan ook onverminderd voort", aldus Willemsen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens