Om het belang van een snelle heropening en coronaherstelplan voor de lange termijn te adresseren, initieerde Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een gesprek met Micky Adriaansens, de nieuwe minister van Economische Zaken en Klimaat. In het gesprek heeft KHN o.a. ingezet op een spoedige heropening en een eerlijke verdeling van de versoepelingsruimte. Namens KHN waren KHN-voorzitter Robèr Willemsen en KHN-directeur Dirk Beljaarts aanwezig. Door op de tweede dag na aantreden met de horeca in gesprek te gaan, laat de minister zien dat ze haar prioriteiten scherp voor ogen heeft. Nu is het tijd om door te pakken en Nederland uit de sluimerstand te halen.

Ruimte bij versoepeling eerlijk verdelen

KHN heeft vandaag opnieuw benadrukt dat er zo snel mogelijk een eind moet komen aan de lockdown. Hierbij moet vooropstaan dat als er versoepelingen komen, de epidemiologische ruimte eerlijk verdeeld wordt. We moeten voorkomen dat we in een situatie terechtkomen waarbij bijvoorbeeld de retail wel open gaat en horeca nog niet. KHN heeft aangegeven dat de horeca veilig open kan en dat het van belang is om te kijken naar wat wél kan middels de horecaroutekaart voor een verantwoorde heropening.

KHN gaf tevens aan dat het van belang is te kijken naar hoe andere landen omgaan met de Omikronvariant. Nederland kan een voorbeeld nemen aan landen als Spanje en het Verenigd Koninkrijk, die bewust de keuze maken om het virus endemisch te beschouwen omdat we er simpelweg mee moeten leren leven. KHN benadrukte dat het niet uit te leggen is waarom het Nederlandse beleid zo verschilt, terwijl het in het buitenland – onder dezelfde omstandigheden – wel veilig kan.

Draagvlak weg

KHN heeft ook concreet benoemd dat het draagvlak niet alleen bij (horeca)ondernemers, maar ook bij medewerkers en het publiek weg is. Het zonder wetenschappelijke onderbouwing laten voortduren van de lockdown zal tot grote maatschappelijke onrust leiden, voorspelt KHN. Uit de vele lokale gesprekken die KHN voert, blijkt dat ook op gemeentelijk niveau de onvrede toeneemt. “We voelen ons gesterkt door een grote groep burgemeesters die het kabinet de afgelopen dagen opriepen de lockdown te beëindigen en gefaseerd te versoepelen”, aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen. “Deze boodschap proberen we ook via het Veiligheidsberaad en de Vereniging Nederlandse Gemeenten door te laten dringen in Den Haag.”

“We hebben het gesprek met minister Adriaansens als prettig ervaren en merken vanuit haar de wil om te vechten voor de horeca en ondernemend Nederland. We hebben aangegeven dat het essentieel is om de horeca vanaf 15 januari weer gefaseerd te openen en om de epidemiologische ruimte eerlijk te verdelen. Dat is de vorige keer ook beloofd door het kabinet, maar niet nagekomen”, aldus Willemsen.

Versoepelingen en perspectief hard nodig

Horecaondernemers staan al ruim 22 maanden voor enorme (financiële) uitdagingen. Minister Adriaansens gaf aan dit beeld te herkennen en heel veel begrip te hebben voor hun situatie. Haar wil om een positieve beweging te creëren is groot. Wel benoemde zij dat aangezien het feit dat zij en de andere kabinetsleden pas twee dagen aan het werk zijn, het ook moeilijk is om beleid heel snel te wijzigen.

KHN heeft vandaag opnieuw benadrukt dat er zo snel mogelijk perspectief op heropening moet worden geboden en dat er moet worden gekeken naar een korte en middellange termijnstrategie, waarbij we voorkomen dat we van lockdown naar lockdown gaan. De minister gaf aan dat het kabinet ook vooruit kijkt en werkt aan een beleid voor de lange termijn.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens