Vanavond maakten demissionair premier Rutte en minister De Jonge de eerstvolgende versoepelingen bekend, waaronder cruciale versnelde versoepelingen voor de horeca. Zowel restaurants als cafés mogen vanaf 5 juni hun deuren – onder voorwaarden - weer openen. KHN pleit er al weken voor dat bij de definitieve besluitvorming voor stap 3 in het openingsplan er geen onderscheid moet worden gemaakt tussen ‘horeca voor uit eten’ en ‘overige horeca’ en heeft er ook voor gepleit om stap 3 van het openingsplan eerder te nemen dan aanvankelijk voorzien. En mét succes. Een groot deel van de horeca, waaronder restaurants, cafés en eet-en drinkgelegenheden in hotels, gaat nu in één keer open op 5 juni.

Versnelde heropening groot deel horeca

De horeca kan én wil verantwoord en veilig weer open. Deze week erkende demissionair minister Grapperhaus dit en gaf ook aan af te willen van het onderscheid tussen ´natte´ en ´droge´ horeca. KHN heeft ook de afgelopen dagen intensief gelobbyd om de versoepelingen voor de horeca versneld door te voeren. Voor restaurants betekent dit vier dagen eerder dan gepland, voor de ‘overige horeca’, zelfs ruim drie weken eerder. Vanmiddag vond er nog een bestuurlijk overleg plaats en is het op lang aandringen van KHN vandaag ook nog gelukt – ondanks onze voorkeur voor een m2 norm - om van 30 naar 50 personen te gaan en ook nog eens per ruimte, in plaats van per exploitatie. Ook grote zalen met meer dan 1000 zitplaatsen mogen 250 mensen geplaceerd ontvangen. Belangrijke verruimingen die voor veel ondernemers het verschil kunnen maken.

Langzaam maar zeker komt er nu echt licht aan het einde van de tunnel. Stap 4 en 5 van de routekaart worden samengevoegd en waarschijnlijk op 30 juni ingevoerd. Hierover wordt in de komende weken meer bekend gemaakt. Hierbij worden mogelijk de aantallen personen per ruimte verder losgelaten. Ook kunnen doorstroomlocaties zoals evenementen, discotheken en nachtclubs hun gasten zonder 1,5 meter ontvangen als ze werken met toegangstesten.

Voorwaarden heropening & snel verder versoepelen

De afgelopen dagen heeft KHN overleg gevoerd met de verschillende ministeries om samen te komen tot een verantwoorde opening van zowel de restaurants als de cafés. Horecaondernemers krijgen nu langzaam de verwachte ruimte om hun onderneming weer op te starten. Wel gelden er de komende periode nog wel de nodige beperkingen. De belangrijkste:

  • Maximaal 4 personen aan een tafel;
  • Maximaal 50 personen per ruimte (tenzij een ondernemer werkt met toegangstesten);
  • Verplichte reservering, registratie, triage en placering (zitplaats);
  • 22.00 uur sluiting (geldt ook voor terrassen).

KHN-voorzitter Rober Willemsen: “Ik ben blij dat we volgende week zaterdag met meer horecabedrijven meer ruimte krijgen, al is het teleurstellend dat er geen verdere versoepelingen voor terrassen komen. Zeker met het EK in aantocht.”

Perspectief voor horeca & toerisme cruciaal

De afgelopen periode heeft KHN ontzettend hard haar best gedaan om tot werkbare oplossingen voor de horeca te komen. Voor veel sectoren is er echter nog steeds geen perspectief. Omdat de anderhalve meter regels niet rendabel zijn, maar ook omdat grote (zakelijke) bijenkomsten en op kantoor werken nog niet gefaciliteerd worden. Hotels hebben het zwaar door het nagenoeg stilleggen van (buitenlands) toerisme en zakelijk verkeer en voor (party)cateraars blijft de groepsbeperking een enorme rem. KHN pleit er dan ook voor de horeca mee te nemen als onderdeel van de oplossing. “Nu is het zaak dat we zo snel mogelijk doorschakelen en dat zo snel mogelijk de restricties verder worden afgebouwd, zodat we deze zomer weer voluit en zonder belemmeringen kunnen toewerken naar een rendabele exploitatie”, aldus Willemsen.

Voortzetting steunpakket vanaf 1 juli

Gisteren maakte het kabinet bekend dat ondernemers ook in het derde kwartaal kunnen rekenen op financiële compensatie vanuit de overheid en dat een aantal probleempunten in de steunpakketten worden opgelost. Dit is noodzakelijk omdat volledige exploitatie zonder beperkingen voorlopig uitblijft voor de horeca en een aantal sectoren nog steeds weinig- tot geen perspectief heeft. Daarom pleit KHN voor het voortzetten en verbeteren van de steunpakketten en voor een Corona Herstelplan om de sector toekomstperspectief te bieden.

Download

Meer informatie

Daar uitgelicht:

  • Horeca
    Eet- en drinkgelegenheden mogen weer open tussen 06.00 uur en 22.00 uur. Een vaste zitplek aan een tafel is verplicht, zitten aan de bar is niet toegestaan. Aan een tafel mogen maximaal 4 mensen zitten. Zij houden 1,5 meter afstand. Dit geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar of mensen uit hetzelfde huishouden. Er mogen maximaal 50 personen per ruimte zijn, exclusief personeel. Dit geldt ook voor terrassen. In restaurants en eetcafés geldt voor het diner een maximum van 2 shifts per avond per tafel. Zelfbediening is niet toegestaan. Entertainment zoals liveoptredens of videoschermen voor sportwedstrijden, is ook niet toegestaan. Een reservering, gezondheidscheck en vaste zitplaats zijn verplicht.
  • Alcoholverkoop en coffeeshops
    Tussen 22.00 uur en 06.00 uur mogen geen alcoholische dranken verkocht worden. Eerder ging dit verbod in om 20.00 uur. Afhalen bij coffeeshops kan tot 22.00 uur. Dit was 20.00 uur.

Zelftest personeel

De vraag om 2x per week zelftest voor personeel is nieuw. KHN bestudeert de nieuwe informatie voor 5 juni 2021 en komt maandag 31 mei met een update op vragen en antwoorden voor openstelling 5 juni 2021 inclusief een nieuwprotocol horeca.

Regels

De regels per 5 juni 2021 in beeld: Samenvatting in beeld: coronaregels vanaf 5 juni 2021 | Publicatie | Rijksoverheid.nl

Tot 5 juni gelden nog: Het coronavirus en de horeca | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens