Burgemeester Halsema is voornemens om wietverkoop aan buitenlandse toeristen te verbieden en het zogenaamde ingezetenencriterium (i-criterium) te gaan handhaven.

De horeca is niet gebaat bij toeristen die voornamelijk stoned zijn, zich misdragen en overlast veroorzaken. We zien echter een verbod van wietverkoop aan buitenlandse toeristen via coffeeshops niet als de oplossing. Net als experts weten we dat dit een impuls is voor illegale (straat)handel.

De afgelopen jaren is niet gebleken dat met alle inspanningen de burgemeester deze handel onder controle heeft gekregen. Het tegenovergestelde is te zien. Het TV programma Bureau Burgwallen laat zien dat het jagen op drugsdealers dweilen met de kraan open is. Op een goede avond (voor de coronacrisis) werden 30 straatdealers opgepakt, terwijl dit waarschijnlijk 10% van het totale aanbod is. Binnen twee uur staan de drugsdealers weer op straat en kunnen hun activiteiten voortzetten. De lage straffen weerhouden hen er niet van om te stoppen. Elke Amsterdammer kan ook meerdere locaties in zijn woonomgeving aanwijzen waar illegale drugsdealers wonen. De hoeveelheid bezoekers van deze locaties, met een kortstondig verblijf en het frequent aan- en afrijden van taxi’s buiten de sluitingstijd van de coffeeshops, is opmerkelijk en voor iedereen bekend waar het dan om gaat. Illegale drugsverkoop vanuit huis. Tegen dit fenomeen is de afgelopen jaren nauwelijks opgetreden.

Denken dat toeristen wegblijven als bekend wordt dat ze niet op een illegale manier drugs kunnen kopen is naar onze mening niet genoeg om toeristen te weerhouden Amsterdam te bezoeken en ook drugs te gebruiken. Vergelijking met andere steden waar dit wel zou hebben gewerkt zien we niet als gelijkwaardig met de situatie in Amsterdam. De toerist zal snel genoeg vernemen dat het nauwelijks moeite kost om de drugs hier te verkrijgen. Amsterdam is een grote stad waar de illegale drugshandel nu al zo groot is en totaal niet onder controle. Dit staat niet in vergelijking tot welke andere stad dan ook. Voor zover ons nu bekend wordt het gebruik van softdrugs voor buitenlandse toeristen niet strafbaar en is dus geen reden om het niet aan te schaffen of te gaan gebruiken.

Ondanks dat we zien dat drugsgebruik leidt tot beperkte consumptie en lagere bestedingen in de horeca, maken we ons druk om deze aankondiging. Onze branche is door de corona kwetsbaarder dan ooit. De toeristen verblijven in onze accommodaties, waar ze vragen waar ze moeten zijn voor interessante bezienswaardigheden, uitgaan, maar ook waar ze op een veilige manier drugs kunnen kopen. Nu kunnen we ze doorverwijzen naar gerenommeerde coffeeshops die altijd in de buurt zijn, waar ze voorlichting en advies krijgen over het gebruik en de keuze. Door de kwetsbaarheid van onze branche kan er een verleiding ontstaan om de toerist zelf te voorzien of als intermediair op te treden voor illegale handel. De verleiding is er niet nu we kunnen doorverwijzen naar een legale coffeeshop. De criminaliteit rondom de drugshandel wordt alleen maar groter op deze manier en de horeca wil daar niet mee geconfronteerd worden. We maken ons zorgen.

Met het Georganiseerd Bedrijfsleven hebben we vorig jaar gevraagd om een wijziging van het coffeeshopbeleid, maar dat was wat KHN betreft niet gericht op deze aanpak waarmee je criminaliteit rondom de drugshandel alleen maar vergroot. Zet vaart bij het legaliseren van de inkoop en zorg dat de verkoop verantwoord gebeurt met verdergaand advies, limitering per bezoeker, aanpassing van openingstijden en regels voor coffeeshops om overlast in de buurt te voorkomen. Een betere aanpak op illegale handel en mogelijk een rookverbod op straat in bepaalde gebieden. Vooral in de gebieden waar we ook al een alcoholverbod kennen.

We zijn graag bereid om onze inzichten te delen en te komen tot een betere aanpak en misstanden van drugsgebruikende toeristen aan te pakken. Volledigheidshalve berichten we dat we niet de belangen van coffeeshop eigenaren behartigen, maar wel met ze in gesprek zijn om problemen in gebieden bespreekbaar te maken.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens