Het persmoment van gisteren ging over kleuren van landen en meerdaagse festivals. Relevant voor Nederlanders die op vakantie willen en met name belangrijk voor festivalorganisatoren. Voor de horeca zijn de maatregelen die gelden vanaf 10 juli relevant; de vervroegde sluitingstijd (00.00 uur) en het niet kunnen gebruiken van Testen voor Toegang in de horeca. Gisteren werd herhaald dat het kabinet daar pas op 13 augustus een besluit over gaat nemen. Wat doet KHN op dit moment in de lobby?

13 augustus is te laat, KHN en Nachtbelang trekken samen op richting ministeries voor eerder duidelijkheid

Een sluitingstijd van 00.00 uur en geen Testen voor Toegang betekent feitelijke sluiting van clubs en discotheken. Maar ook de duizenden (feest) cafés en kroegen worden natuurlijk keihard geraakt.

Die maatregelen gelden in principe tot en met 13 augustus. Het kabinet neemt dan pas een besluit over hoe het er daarna uit gaat zien. En dat is natuurlijk onacceptabel. Voor een ondernemer is het onwerkbaar om pas op vrijdagavond 13 augustus om 19.00 uur (want dan is de persconferentie) te horen of er de volgende dag wel of niet wat meer kan.

KHN en Nachtbelang (een landelijk overlegorgaan van clubs en discotheken) hebben daarom vorige week een gesprek gehad met ambtenaren van Economische Zaken & Klimaat, Volksgezondheid Welzijn & Sport en Justitie & Veiligheid. In dat gesprek hebben we voor alles aangedrongen op eerder en meer duidelijkheid. En eerder is: uiterlijk volgende week! Op duidelijkheid kun je tenminste plannen.

Inzet samen met VNG en Veiligheidsberaad voor verruiming sluitingstijden

Samen met de VNG en het Veiligheidsberaad zet KHN in op het in ieder geval verruimen van de sluitingstijden. Zelfs als Testen voor Toegang voorlopig niet kan, moeten in ieder geval de sluitingstijden worden verruimd. Dat betekent dan misschien verplicht zitten en 1,5m maar dan wel met de ‘normale’ sluitingstijden. Dat zou in ieder geval een klein beetje extra lucht betekenen voor de cafés.

De boel dicht houden betekent ook meer steun en langer doortrekken van steun

Er zijn voor de (her)opening van 26/6 natuurlijke flinke investeringen gedaan en verplichtingen aangegaan (bv t.a.v. personeel). De maatregelen van 10 juli hakten er financieel flink in.

We vinden het dan ook niet meer dan normaal dat er een stuk extra compensatie komt voor de bedrijven in de nightlife-sector.
Daar hebben wij als KHN al op ingezet bij de Tweede Kamer in de aanloop naar het laatste debat van 14 juli j.l.
Maar ook in de gesprekken met de ambtenaren ligt dit op tafel. Daarnaast is het afbouwen van de steunmaatregelen met ingang van Q4 - wat het plan is van het kabinet - voor sectoren die nog steeds zwaar worden getroffen door maatregelen wat KHN betreft onbespreekbaar.

De Tweede Kamer is misschien op reces, bewindslieden zijn misschien met vakantie, maar de lobby en inzet van KHN gaan gewoon door!

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens