Op 4 februari 2021 debatteert de Tweede Kamer over de routekaart. KHN vindt dat er structurele verbeteringen nodig zijn om ervoor te zorgen dat horecaondernemers het eind van de tunnel kunnen halen. Daarom heeft KHN de Tweede Kamerleden input meegegeven voor het debat.

De bezwaren over de routekaart van KHN op een rij:

Over het proces

 • Al maanden geeft KHN aan dat we ideeën en voorstellen hebben over een verantwoorde opening. KHN dringt al lange tijd aan dat er snel een heropeningsplan moet komen.
 • KHN is op geen enkele manier betrokken bij de totstandkoming van dit plan dan wel gevraagd daar input/ideeën voor aan te leveren.
 • Brancheorganisaties weten als geen ander hoe een sector werkt en kunnen als geen ander input leveren voor maatregelen die gezondheid technisch werken maar aan de andere kant een zo klein mogelijk impact hebben op de economische activiteiten. Maak daar gebruik van, voor zover wij weten is de huidige routekaart gemaakt zonder enige inbreng van- of consultatie mét het bedrijfsleven.

Over de inhoud

 • Er wordt voor het eerst in een officiële routekaart onderscheid gemaakt tussen ‘restaurants’ en ‘overige horeca’. De definitie moet alleen nog worden uitgewerkt! Maar die is nu juist cruciaal!
 • KHN hanteert in haar voorstellen een activiteitenbenadering in plaats van onderscheid te maken tussen (sub)sectoren van de horeca. Dat is beter uit te leggen en dus ook beter uit te voeren en te handhaven.
 • Clubs en discotheken blijven volgens dit plan voor altijd gesloten. Nul perspectief. En nu? Gaat de overheid ze uitkopen?
 • Er wordt geen enkel onderscheid gemaakt tussen ‘binnen’ en ‘buiten’ terwijl de risico’s fundamenteel anders zijn. Buiten zijn er nagenoeg geen restricties nodig.
 • Eigenlijk is er tussen de fasen ‘ernstig’ naar ‘waakzaam’ niet echt sprake van versoepelingen. De maximale groepsgrootte wordt groter net als het aantal mensen aan een tafel: echter in alle gevallen (ook ‘waakzaam’) moet de horeca om 00.00 uur dicht
 • Er wordt op geen enkele manier rekening gehouden met de ruimte (KHN hanteert in haar voorstellen een norm van 5 personen per 10 m² en ventilatie volgens de normering van de Drank- en horecawet).
  - Voor bedrijven waarvoor een Drank- en Horecawetvergunning is afgegeven, geldt volgens die wet een ventilatienorm die 5 x zo hoog is als nu bijvoorbeeld in scholen en kantoorgebouwen geldt volgens het Bouwbesluit. Dat is bekend bij VWS, maar daar wordt op geen enkele manier rekening mee gehouden.

Ook partijen kritisch over routekaart

Inmiddels hebben we vanuit verschillende Kamerleden en politieke partijen vernomen dat dit onderwerp morgen serieus op de agenda wordt gezet en dat de kritische geluiden vanuit KHN hier tot hun recht zullen komen. Meerdere politieke partijen waren eveneens niet te spreken over de soloactie van de minister van Volksgezondheid; men zal heel kritisch zijn op de gisteren gepresenteerde routekaart.

Uiteraard houden we jou op de hoogte van de dit debat. Houd onze website en socials in de gaten!

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens