Op 10 maart debatteerde de Tweede Kamer over het coronabeleid. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) verhogen van 85% naar 100% in het tweede kwartaal. Daarnaast moet de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) worden uitgebreid om gemeentes te ondersteunen in het toekennen van steun. KHN is blij met deze stap in de goede richting en roept het kabinet al langer op om de vaste lasten van horecaondernemers volledig te vergoeden, ‘want 100% dicht, is 100% vergoeden’. En niet alleen vanaf april, maar met terugwerkende kracht en met snelle uitbetaling. Daar blijven we voor vechten.

Het kabinet heeft aangegeven snel met meer informatie te komen over de precieze invulling van deze aanpassingen.

Steunpakketten

In het debat vroeg Segers (ChristenUnie) of de huidige financiële steunpakketten voor ondernemers nog toereikend zijn. In zijn reactie bevestigde premier Rutte dat het kabinet inderdaad opnieuw kijkt naar de steunpakketten. Op korte termijn komt het kabinet terug op de volgende vragen:

  • Is TONK nog toereikend, ook in het bereik?
  • Zou het kabinet de TVL niet moeten verhogen naar 100%? Daarbij speelt mee wat het effect dan is op andere regelingen
  • Moet een aanpassing plaatsvinden bij de partnertoets?

Uiteindelijk diende Segers een motie in om de TVL te verhogen van 85% naar 100% en het budget voor de TONK uit te breiden. Deze motie werd door de volledige Kamer gesteund en moet nu uitgevoerd worden door het kabinet.

Europees vaccinatiepaspoort en negatieve sneltesten

Het kabinet wil meewerken aan de Europese wens van een vaccinatiepaspoort. Zo'n paspoort moet onderdeel worden van een app, waarin ook negatieve testresultaten kunnen worden ingelezen. Het kabinet wil geen test- of vaccinatieplicht invoeren. Wat de Kamer betreft moet het ook zonder vaccinatie mogelijk zijn om deel te nemen aan de samenleving.

Er wordt gewerkt aan een systeem van toegangstesten zodat mensen toegang kunnen krijgen tot niet-essentiële voorzieningen. Dat kan ook lucht geven aan o.a. horecabedrijven. VNO-NCW heeft – ondersteund door de overheid – het initiatief genomen tot het inrichten van zo'n 100 testlocaties waar iedereen zich kan laten testen buiten de GGD-testlocaties. Wie een groen vinkje in de app kan tonen op grond van óf vaccinatie óf een recente negatieve test, kan toegang krijgen tot bijvoorbeeld een festival, een dansfeest, een voetbalwedstrijd. Het kabinet gaat fors meebetalen aan het toegangstesten, in ieder geval in de opstartfase.

'Terrasbezoek op afspraak veiliger dan volle parken'

Veel partijen geven aan dat de samenleving snakt naar perspectief en dat het draagvlak voor de maatregelen afneemt. Het kabinet heeft voorzichtige versoepelingen aangekondigd voor eind maart. Veel aandacht is er voor de terrassen. PVV vindt dat de terrassen per direct open kunnen, het besmettingsgevaar in de buitenlucht is namelijk nihil. Het CDA vraagt zich af een terrasbezoek op afspraak niet veiliger is dan volle parken met mensen.

De partijen in de Tweede Kamer hebben in het debat hun ongenoegen laten blijken over de avondklok. Er is beloofd dat deze maatregel als eerste afgeschaft zou worden, maar dit is geenszins het geval. Rutte geeft aan dat avondklok een ingrijpende maatregel is maar dat deze er nu echt niet af kan. De avondklok haalt 10% af van het reproductiegetal, dit is aanzienlijk.

Op 23 maart verwacht Rutte tijdens de persconferentie meer te kunnen zeggen over het schrappen of bijstellen van bepaalde maatregelen met ingang van 31 maart.

Lees ook

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens