KHN vecht voor een eerlijke positie van horecaondernemers ten opzichte van online zoek-, boek, en bezorgsites. In 2018 gingen we hierover al in gesprek met leden van de Tweede Kamer, EZ-staatssecretaris Mona Keijzer en leden van het Europees parlement. En dat zorgde ervoor dat de politiek in actie kwam. Maar we zijn er nog niet! Daarom voert KHN ook in 2019 actie tegen het machtsmisbruik van online platforms.

In Europa is nieuwe wetgeving in de maak. Hiermee wordt het voor hoteliers en restaurateurs inzichtelijker hoe de ranking op platforms tot stand komt. Daarnaast wordt in Nederland door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een onderzoek uitgevoerd naar de machtspositie van grote online platforms in de restaurantbezorgmarkt.

We zijn er nog niet...

Ook in 2019 vechten wij verder tegen de macht van platforms. KHN wil dat de Nederlandse politiek in actie komt en een wettelijke verplichting instelt voor eerlijkere contracten tussen horecaondernemers en platforms. Zo werd vorig jaar in België door de politiek een wettelijk verbod ingesteld op de smalle pariteitsclausule voor hotelplatforms. Hierdoor zijn horecaondernemers in België vrij om zelf te bepalen welke aanbiedingen zij via hun eigen website aan de gasten doen.

In de komende maanden gaat u op dit punt nog veel van ons horen. Lees de laatste ontwikkelingen op khn.nl/vechtvoormijnpunt.