Vorige week vrijdag nam Ingrid Thijssen de voorzittershamer van VNO-NCW over van Hans de Boer. In haar eerste officiële week heeft Ingrid direct een kennismakingsbezoek gebracht aan de horeca. In het stadshotel in Woerden spraken KHN-voorzitter Robèr Willemsen en KHN-directeur Dirk Beljaarts met Ingrid over de uitdagingen voor horecaondernemers in deze tijd.

Hoofdgastheer en -vrouw waren natuurlijk Ed en Wieteke Breuren, eigenaren van het stadshotel Woerden. Ed en Wieteke zijn de Meeste Markante Horecaondernemers van 2019/2020. Door hun gepassioneerde uitleg van waarom en hoe zij tot het stadshotel zijn gekomen is nog eens duidelijk geworden waarom zij tot de Meeste Markante Horecaondernemers zijn verkozen.

Nieuwe coronamaatregelen

Natuurlijk zijn alle uitdagingen waar de horeca in deze tijden van corona tegen aan loopt ook uitgebreid aan de orde gekomen. Ingrid viel wat dat betreft met de neus in de boter, immers het werkbezoek vond plaats een paar uren voordat het kabinet de nieuwe coronamaatregelen bekend maakte op vrijdag 18 september. Ingrid Thijssen nam het in de uitzending van Jinek op 17 september al op voor de horeca. daar vroeg zij aandacht voor het feit dat de invoering van een toegangsstop en het vervroegen van de sluitingstijd disproportioneel zijn voor de horeca.

Derde steunpakket

Tijdens het bezoek van Ingrid Thijssen is niet alleen gesproken over de coronamaatregelen maar ook over het derde steunpakket en vooral hoe dat beter kan. Robèr Willemsen en Dirk Beljaarts benadrukten welke verbeteringen er voor de horeca belangrijk zijn:

  • De transitievergoeding moet voor mkb-bedrijven via het UWV worden vergoed.
  • Maak het voor bepaalde vormen van bedrijvigheid mogelijk dat bij de eindafrekening van de steunmaatregelen de jaaromzet en kosten over 2020 mogen worden vergeleken met 2019.
  • Een subsidie voor aanpassen van de bedrijfsvoering moet juist voor mkb-bedrijven eenvoudig en makkelijk aan te vragen zijn. Zonder ingewikkelde voorwaarden als ‘vergroening’, ‘innovatie’ en ‘high skills’.
  • Een uitkoopregeling of extra bijdrage is noodzakelijk voor bedrijven die echt niet kunnen exploiteren (bv clubs, nachtleven, evenementen).

Robèr Willemsen kijkt terug op een goed en nuttig werkbezoek: “We hebben Ingrid kunnen laten zien hoe innovatief de sector kan zijn maar tegelijkertijd ook duidelijk kunnen overbrengen dat er echt nog verbeteringen in steunpakketten noodzakelijk zijn om het overgrote deel van de sector te kunnen laten overleven.”

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens