Het kabinet heeft de compensatie voor ondernemers die door de lockdown worden getroffen verder uitgebreid. Zo komt er een betere compensatie voor de loonkosten (NOW) en de vaste lasten (TVL). En zelfstandig ondernemers krijgen langer de tijd om leningen terug te betalen (Tozo). Een goede stap, vindt KHN. Maar we zijn er nog niet.

Zo gaat het maximale omzetverlies waarvoor loonsteun (NOW) wordt gegeven aan medewerkers omhoog van 80 naar 90 procent. Tegelijkertijd wordt de drempel voor het krijgen van compensatie voor vaste lasten verlaagd, van 30 naar 20 procent omzetverlies.

Geen voorraadvergoeding voor horeca

Een voorraadvergoeding voor de horeca (HVA) komt er niet als het aan het kabinet ligt. Die regeling zou namelijk 'slecht uitvoerbaar' zijn. Het is uitermate zuur dat het kabinet aangeeft ondernemers die met enorme voorraden zitten niet te compenseren. Het kabinet heeft letterlijk en figuurlijk de hele horeca van de ene op de andere dag volledig gesloten (met uitzondering van logies en afhalen/bezorgen) terwijl alle bestellingen voor kerst zijn gedaan, voor een groot deel zijn geleverd en sowieso niet ongedaan gemaakt kunnen worden. We hopen dat de Tweede Kamer het kabinet hierin wil corrigeren en blijven inzetten op een gepaste regeling volgens de HVA. Hierover hebben we de afgelopen dagen input geleverd aan verschillende Kamerleden voor het debat van 21 december.

KHN: Beter pakket, maar we zijn er nog niet

De afgelopen tijd heeft KHN volop ingezet op de verbetering van de steunpakketten omdat we van mening waren dat - ondanks de uitbreiding naar Q1 2022 - de inhoud met de geldende coronamaatregelen echt niet voldoende was. We zijn blij om te zien dat er is geluisterd naar onze constructieve input om tot een beter pakket te komen. Ondernemers hoeven minder zelf bij te dragen qua loonkosten en komen eerder voor steun in aanmerking. Een goede zaak, maar we zijn er nog niet. De voorraad waar ondernemers van de ene op de andere dag mee blijven zitten, valt niet onder de NOW en TVL.

Zorg voor een aparte startersregeling

Daarnaast is het cruciaal dat het kabinet – nu de NOW en TVL worden uitgebreid - met dezelfde voortvarendheid invulling geeft aan de op 14 december aangenomen motie voor starters. Hierin wordt het kabinet opgeroepen om met een aparte TVL-startersregeling te komen voor alle ondernemers die tussen 1 juli 2020 en 30 september 2021 zijn ingeschreven in het handelsregister.

Voor de lange termijn…

KHN wil dat er een lange termijnplan komt waarmee wordt voorkomen dat Nederland telkens in een lockdownsituatie terecht komt met desastreuze gevolgen voor ondernemers. Twee elementen die lijken te hebben mee gespeeld bij het harde ingrijpen nu is een boostercampagne die te laat is gestart en een IC-capaciteit die gewoon structureel te laag is met een pandemie met telkens oplevende pieken en nieuwe varianten. Er wordt volgens het kabinet gewerkt aan een plan om de jojo van open-dicht te voorkomen, dat plan moet er zo snel mogelijk komen.

Financieel plan

Tegelijkertijd moet er gewerkt worden aan een lange termijn financieel plan. We zullen er namelijk rekening mee moeten houden dat corona, in ieder geval de komende jaren, zal blijven zorgen voor pieken met name in het najaar. Wat zal leiden tot meer en minder beperkende maatregelen. De overheid zegt dat ze niet eindeloos kunnen doorgaan met steun zoals TVL en NOW. Maar de overheid kan ook niet zomaar stoppen met regelingen zonder alternatieven te bieden. Het kan natuurlijk niet dat ondernemers zelf opdraaien voor de gevolgen van de coronamaatregelen. Er moet een financieel plan komen voor de langere termijn. Essentieel zijn een schuldsaneringsregeling, een uitkoopregeling om de horeca-activiteit te stoppen en plaats te maken voor een andere activiteit, een investeringsfonds (om te kunnen opstarten na corona) en een transitiefonds (voor noodzakelijke aanpassingen om horecabedrijven coronatoekomstbestendig te maken). En daarbij moet de overheid maximaal gebruik maken van de staatssteunvoorzieningen die Europa mogelijk maakt. Dat er nagedacht moet worden hoe zwaar getroffen sectoren ‘corona-bestendig’ kunnen worden gemaakt is helder, maar dan moet de Nederlandse overheid daarbij de helpende hand willen reiken en ook bereid zijn om daar alle staatsteunregisters voor open te trekken.

Daar gaat KHN zich, samen met partijen zoals VNO-NCW en MKB-Nederland, de komende weken hard voor maken.

Welke compensatieregelingen zijn er?

Bekijk hier de meest actuele en relevante regelingen voor de horeca. Check ook altijd je gemeente en provincie voor regionale coronasteun.

Regelingen

Aanvraagperiode

Aanvragen bij

Looptijd

TVL Q4 2021

20 dec 2021 08:00 uur t/m 28 jan 2022 17:00 uur

RVO

1 okt t/m 31 dec 2021

TVL Q1 2022

Nog onbekend

RVO

1 januari t/m 31 maart 2022

NOW7

13 dec 2021 t/m 31 jan 2022

UWV

1 nov t/m 31 dec 2021

NOW8?

Nog onbekend

UWV

1 januari t/m 31 maart 2022

Meer informatie

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over verruiming van de maatregelen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens