Vrijdag 3 april jl. hebben de besturen van KHN Purmerend en BIZ Koemarkt overleg gehad met de wethouder Mario Hegger en beleidsmedewerker Eric Griffioen van gemeente Purmerend.

In dit gesprek hebben KHN Purmerend en BIZ Koemarkt aangegeven dat de zaken momenteel ongelooflijk moeilijk zijn, voor zowel de horeca als de dienstverlening en detailhandel. Dit geldt logischerwijs helemaal voor branches die gedwongen gesloten zijn, zoals caf├ęs, restaurants en kappers. De inkomsten zijn nul en de kosten lopen door. Aan de gemeente is het verzoek om de ondernemers bij te staan en dit langer dan tot 1 juni door te laten lopen. Er was onduidelijkheid over de maatregelen zoals die waren verwoord in de brief van de gemeente. In onderstaand overzicht zijn de regelingen verduidelijkt weergegeven:

 • OZB: Alle ondernemers kunnen uitstel aanvragen voor de betaling van OZB tot in ieder geval 1 juni. KHN Purmerend en BIZ Koemarkt hebben verzocht langer coulance te betrachten.
 • Precario en toeristenbelasting: Er wordt tot in ieder geval 1 juni geen precario en toeristenbelasting in rekening gebracht. KHN Purmerend en BIZ pleiten voor langere kwijtschelding precario, wellicht zelfs voor het gehele terrassenseizoen
 • BIZ: KHN Purmerend heeft voorgesteld de heffing een half jaar uit te stellen en per 1 juli de een BIZ-heffing van 6/12e deel te vorderen. Gemeente stelt BIZ-middelen vooraf beschikbaar (6/12e deel). Hier is nog geen uitsluitsel over gegeven, dit wordt nog overlegd met BIZ Koemarkt.
 • Achterstallige betalingen: Er worden tot 1 juni geen betalingsherinneringen of aanmaningen gestuurd. KHN Purmerend en BIZ Koemarkt hebben verzocht langer coulance te betrachten.
 • Overige noodmaatregelen:
  • Landelijke maatregelen zoals TOZO, TOGS en NOW worden zoveel mogelijk gemeentelijk ondersteund. Aanvragen worden snel behandeld.
  • Er is een brief gestuurd naar pandeigenaren met de oproep coulance te betrachten.
  • Gemeente heeft een noodloket ingericht en verstuurt mailings en nieuwsbrieven. Hierin worden ook de contactgegevens van KHN opgenomen.

De aangegeven verzoeken zal de gemeente behandelen, waarbij ze hebben aangegeven dat maatregelen na 1 juni met elkaar zullen worden afgestemd als er meer zicht is op de doorlooptijd en aard van de overheidsmaatregelen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens