Nederland zit door de huidige lockdown economisch voor een groot deel op slot en het is nog onduidelijk hoe de situatie er na 9 februari uitziet. KHN wil dat de horeca na de huidige lockdown als een van de eerste sectoren op een verantwoorde manier haar deuren weer kan openen. Daarom sprak KHN met Hubert Bruls, Voorzitter Veiligheidsberaad, om de steun van de veiligheidsregio’s voor de heropening te bespreken.

Hubert Bruls is naast voorzitter van het Veiligheidsberaad ook voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid en burgemeester van Nijmegen.

Route naar heropening: horeca wil tegelijk open met winkels

De horeca heeft de afgelopen maanden veel ingeleverd en de situatie is kritiek. KHN is dan ook van mening dat zodra er versoepelingen doorgevoerd worden, horecaondernemers als eerste weer ruimte moeten krijgen om te ondernemen en samen met de retail haar deuren moet kunnen openen. Zowel de horeca als retail horen immers thuis in het straatbeeld en leveren samen met cultuur een cruciale bijdrage aan de leefbaarheid in de stad.

Steun van veiligheidsregio’s voor heropening is cruciaal

Het succes van de vaccinatiecampagne zal mede bepalen hoe snel maatregelen kunnen worden versoepeld en de economie weer vlot getrokken kan worden. Echter ontbreekt op dit moment ieder perspectief. KHN wil daarom dat de overheid - in lijn met het vaccinatieplan - met een economisch heropeningsplan komt, waarbij er voor de getroffen sectoren weer ruimte komt voor economische activiteiten. Ook de steun vanuit de veiligheidsregio’s rondom de heropening is cruciaal. KHN wil daarom met de veiligheidsregio’s vooruit kijken. Zodra de horeca weer open kan, moeten horecaondernemers en de veiligheidsregio’s juist samenwerken om handhaving van coronaregels bij gasten te bewerkstelligen en zo een prettig en veilig uitgaansklimaat te waarborgen. Ook vanuit de veiligheidsregio’s is de roep om een routekaart en perspectief voor ondernemers en burgers heel groot.

Sociaal maatschappelijke rol

Naast perspectief op openen en het feit dat horecaondernemers eindelijk weer omzet willen maken stonden we ook stil bij de belangrijke sociaal-maatschappelijke rol van de horeca in de samenleving. Naast omzet maken kunnen horecaondernemers niet wachten om weer de huiskamer van de samenleving te zijn, mee te helpen eenzaamheid te voorkomen, zorgen voor meer levendigheid en daarmee meer toezicht en veiligheid op straat.

Passende oplossingen voor de horeca

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “KHN is van mening dat met het eerder gepresenteerde slimme maatregelenplan van KHN de horeca op een verantwoorde manier open kan. Het gesprek met Hubert Bruls was goed en constructief. Hij heeft aangegeven dat de veiligheidsregio’s graag meedenken, om samen richting de heropening met passende oplossingen voor de sector te komen.”

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens