KHN wil dat de sluitingstijden zo snel mogelijk worden losgelaten. Twee weken geleden stuurden we hierover een brief aan het Veiligheidsberaad om samen op trekken omdat veel burgemeesters ook op die lijn zitten. Aanvullend hebben we vorige week demissionair minister-president Rutte en demissionair ministers Grapperhaus, De Jonge en Blok per brief opgeroepen om per direct de sluitingstijd én de capaciteitsbeperking voor (ongeplaceerde) binnen-evenementen los te laten.

Volgens KHN zijn er goede inhoudelijke argumenten om deze bewuste coronamaatregelen per direct te laten vervallen:

  • Het OMT was in het laatste openbaar gemaakte advies niet zo expliciet over sluitingstijden. Wel heeft het OMT zich toen uitgesproken om de versoepelingen in bepaalde settings, zoals de nachthoreca, ‘stapsgewijs’ door te voeren. We zijn inmiddels ruim twee weken verder sinds 25/9 zonder dat de ziekenhuis- en IC-opnames noemenswaardig zijn opgelopen. Waarom dus nog wachten met het loslaten van deze extra maatregelen?
  • De ratio waarom vóór 00.00 uur alles na controle van de coronapas mag, dus ook weer zingen, dansen, elkaar omhelzen etc., maar daarna niet meer, is er gewoonweg niet.
  • De praktijk laat zien dat de gasten niet om 00.00 uur en masse naar huis gaan. Die blijven massaal op straat staan (zie ook het Nieuwsuuritem over Groningen van 9 oktober), gaan thuis verder of, nog erger, naar illegale party’s. Met andere woorden: een verplichte sluitingstijd van 00.00 uur helpt niet voorkomen dat onze gasten elkaar blijven opzoeken. Sterker nog, die gaan vervolgens naar settings waar geen sprake is van enige controle op een coronapas.
  • Vanuit handhavingsperspectief is dé grote uitdaging dat met een generieke sluitingstijd in heel Nederland op 00.00 uur heel uitgaand Nederland in één keer op straat staat. Niet handig en het vergroot de kans op ordeverstoringen op straat.
  • Er is heel weinig draagvlak bij het publiek voor een sluitingstijd van 00.00 uur.
  • Niet onbelangrijk een economisch argument: Een flink deel van de horeca haalt een aanzienlijk aandeel van hun omzet uit ‘de nacht’. Opheffen van de nachtsluiting en de capaciteitsbeperking voor ongeplaceerde binnen-evenementen betekent simpel gezegd een grotere kans op economisch overleven.

Brief lezen?

Download hier de brief van KHN aan demissionair minister-president Rutte en demissionair ministers Grapperhaus, De Jonge en Blok.

Viroloog: 'Horecasluiting om middernacht kan overboord'

Ook viroloog Bert Niesters van het UMCG is het met ons eens blijkt uit een Telegraafbericht van afgelopen vrijdag. Lees 'Viroloog: Horecasluiting om middernacht kan overboord'.

Burgemeester Groningen: 'Door maatregel gevaarlijke situatie op straat'

Nieuwsuur besteedde op 9 oktober aandacht aan het effect van de sluitingstijd 00.00 uur in Groningen. Burgemeester van Groningen, Koen Schuiling, vertelt dat sluitingstijd eerder een tegengesteld effect heeft dat wat wordt beoogd. "Er ontstaan echt gevaarlijke situaties door deze maatregel." Bekijk hier het item terug (vanaf 25 min. 10 tot 31 min. 34).

Lees ook

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens