Op 22 mei 2018 luidde KHN de noodklok voor horecabedrijven die op last van een burgemeester gesloten zijn nadat er een geweldsincident bij hun zaak heeft plaatsgevonden. KHN vindt dat deze ondernemers gecompenseerd moeten worden uit een noodfonds van de overheid als na politieonderzoek blijkt dat hen geen verwijt kan worden gemaakt en de zaak toch langer dan een maand dicht wordt gehouden. Op 5 juni zet KHN haar pleidooi voor dit noodfonds kracht bij door een brief te sturen naar de twee verantwoordelijke bewindslieden: minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

In de brief naar de twee ministers licht KHN haar zorgen en de oproep voor een noodfonds toe. Robèr Willemsen, voorzitter KHN: "Burgemeesters sluiten horecabedrijven soms voor langere tijd, terwijl de horecaondernemers niets kan worden verweten. Daardoor worden deze bedrijven ten gronde gericht en worden kwaadwillenden en criminelen in de kaart gespeeld. Dat kan niet de bedoeling zijn! Sterker nog: dit zorgt eerder voor een averechts effect van wat wordt beoogd. In plaats van het waarborgen van openbare orde en het tegengaan van criminaliteit zien we de afgelopen jaren juist meer incidenten die er op gericht zijn om horecabedrijven kapot te maken."

'Noodfonds moet vaste kosten en de gederfde winst vergoeden'

Deze trend kan wat ons betreft alleen doorbroken worden door een noodfonds op te richten voor horecaondernemers die (zonder dat hen iets te verwijten valt) langer dan een maand door de overheid gesloten worden gehouden. Uit dit noodfonds moeten de vaste kosten en de gederfde winst van de horecaondernemer worden vergoed."

Voorwaarden noodfonds

KHN wil graag met de ministers in overleg over de concrete invulling van dit noodfonds. Want natuurlijk moeten er voorwaarden worden gesteld:

  • Het moet duidelijk zijn dat de ondernemer geen verwijt kan worden gemaakt van de incidenten
  • De ondernemer moet volledig meewerken aan het politieonderzoek
  • Een onafhankelijke instantie moet beoordelen of aan de voorwaarden is voldaan en moet de financiële claim beoordelen.

Kort geding Suzy Wong

Vandaag dient ook het kort geding in de zaak van Suzy Wong, de horecazaak in Amsterdam die nu al maanden gesloten is nadat er twee keer na sluitingstijd een handgranaat voor de deur werd neergelegd. Dit noodfonds zou onder meer deze horecaondernemer kunnen helpen om niet failliet te gaan.

In de media

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens