Op 10 januari jl. pleiten het Voedingscentrum, Foodwatch en Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) in het Algemeen Dagblad ervoor dat er in een straal van één kilometer rond scholen geen ongezond voedsel mag worden verkocht. KHN vindt dit verbod geen goed idee. Om ervoor te zorgen dat jongeren meer bewuste keuzes maken op het gebied van eten moeten we veel meer doen aan voorlichting en educatie. Een verbod zoals nu wordt voorgesteld, gaat hier volgens KHN niet voor zorgen. 

Aanleiding om te pleiten voor een verkoopverbod op ongezonde voeding rondom scholen is de situatie bij het Blariacumcollege in Blerick. Daar kiezen leerlingen massaal voor broodjes shoarma uit een snackkar, die letterlijk om de hoek staat. Op verzoek van de lokale CDA- en SP-fracties gaat de gemeente Venlo, waar Blerick toe behoort, onderzoeken of een verkoopverbod in de omgeving van de school mogelijk is.

Preventieakkoord voor gezonder Nederland

Op dit moment is 48% van de volwassen Nederlanders te dik en de verwachting is dat dit percentage verder stijgt. Van alle kinderen tussen 12 en 17 jaar heeft 14 procent overgewicht. Om ervoor te zorgen dat deze getallen niet verder stijgen, hebben veel partijen, waaronder KHN - eind 2018 het Nationaal Preventieakkoord ondertekend. In dit akkoord staan maatregelen om de gezondheid van het Nederlandse publiek te verbeteren. Ook in de horeca en ook onder jongeren. Hierbij moet je denken aan kleinere porties, meer groenten en minder vlees of vis en meer aandacht voor water en laag calorische frisdranken.

Verbod gaat niet werken

Het pleidooi om in een straal van 1 km de verkoop van ongezond voedsel te verbieden, gaat ons te ver. Want hoe gaan we in dit in de praktijk aanpakken? De directe aanleiding in Blerick lijkt volgens de berichtgeving te gaan om een fastfoodkraam of snackkar. Maar de oproep gaat veel breder. Moet de snackbar, de bakker, de supermarkt binnen een straal van een kilometer(ook) verdwijnen of dicht als de scholieren pauze hebben? Mag een snackbar alleen nog maar salades en water verkopen tijdens de lunchpauze? KHN is van mening dat dit niet gaat werken. Scholieren stappen dan op de fiets en gaan naar een verkooppunt net buiten de straal van 1 km. Bovendien komen ze op weg van school naar huis ook langs allerlei verleidingen waar ze kunnen stoppen en ongezonde producten kunnen kopen. Gaan we die dan ook verbieden?

KHN is van mening dat een verbod niet gaat bijdragen aan het gewenste doel: jongeren die gezonde keuzes maken als het om eten gaat. Wat ons betreft moeten we veel meer inzetten op voorlichting en educatie en jongeren op die manier leren om de bewuste keuzes te maken.