Gisteren is bekendgemaakt dat de eerder aangekondigde versoepelingen vanaf 19 mei definitief worden doorgevoerd. Concreet betekent dit voor de horeca met name dat de buitenterrassen open mogen van 06.00 uur tot 20.00 uur en dat de buitenterrassen bij sportaccommodaties nu ook open mogen. Met deze versoepelingen is een vervolgstap richting de heropening van de horeca gezet. Maar nu is het volgens KHN tijd voor het kabinet om door te pakken en de horeca per 2 juni volledig te heropenen.

Bestuurlijk overleg tussen KHN en kabinet

Gisteren vond er een gesprek plaats met minister Grapperhaus en staatssecretaris Keijzer, waarin is gesproken over de eerstvolgende stap in het openingsplan, waarbij er in de horeca ook ‘binnen’ weer mogelijkheden zijn. KHN heeft er bij de bewindspersonen op aangedrongen om de volgende stap zo snel mogelijk en uiterlijk per 2 juni te nemen. Het openingsplan is één keer een week opgeschoven maar tegelijkertijd neemt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames op dit moment flink af. Volgens KHN is er dus geen enkele reden om te wachten tot 9 juni, al lijkt het kabinet daar vooralsnog aan vast te houden.

Vanaf stap 3 van het openingsplan is het volgens KHN belangrijk dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen ‘horeca voor uit eten’ (opening gepland op 9 juni) en ‘overige horeca’ (opening gepland op 30 juni); een in de praktijk onuitvoerbaar en niet handhaafbaar onderscheid. Hoewel het eindrapport van de Fieldlab Cafés nog moet worden opgeleverd, weten we uit die praktijktoets dat het Fieldlab goed is verlopen. Er zijn dan ook geen goede redenen om ‘overige horeca’ later te laten openen. Verder heeft KHN er opnieuw voor gepleit dat er ‘binnen’ een m2-norm wordt gehanteerd, in plaats van een absoluut aantal personen dat geldt ongeacht de grootte van de ruimte; volgens de KHN-routekaart zou dat 5 personen per 10m2 moeten zijn.

Hoe gaat de inzet van toegangstesten er uit zien?

In de brief die het kabinet maandag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd, wordt toegelicht hoe toegangstesten vanaf stap 3 bij ‘horeca voor uit eten’ kunnen worden ingezet. Met toegangstesten kunnen horecagelegenheden voor uit eten (en ook culturele instellingen en evenementen) met de inzet van toegangstesten 100% van de capaciteit op 1,5 meter benutten.

Hoe toegangstesten in de stappen 4 en 5 kunnen worden ingezet, en met name of de 1,5 meter regels dan kunnen komen te vervallen, is nu nog niet duidelijk en nog onderwerp van politieke discussie.

Kunnen Clubs en Nightlife bedrijven met inzet toegangstesten open in stap 5?

Na een sluiting van ruim een jaar, lijkt er eindelijk perspectief te komen voor Clubs & Nightlife bedrijven. Voorheen bleven ze in alle stappen in het openingsplan/de routekaart dicht. Nu wordt er mogelijk gekeken naar opties om clubs/discotheken met inzet van toegangstesten vanaf stap 5 (vooralsnog staat die stap gepland voor 21 juli) open te laten gaan. Hoe dat er uit gaat zien en onder welke beperkingen/voorwaarden is op dit moment nog niet bekend.

KHN blijft kritisch op inzet toegangstesten

KHN uitte eerder al haar kritiek op toegangstesten. Kritiek die wordt gedeeld door een meerderheid van de leden. Een groot deel van de leden ziet de inzet van toegangstesten niet echt zitten en dan alleen als ook alle coronarestricties van de baan zijn. En dat alle coronarestricties met gebruik van toegangstesten van de baan is, daar ziet het voorlopig dus nog niet naar uit. Het is en blijft gelukkig wel een keuze van jou als ondernemer of je toegangstesten in je bedrijf wilt gaan gebruiken. Het is geen verplichting. De toegangstesten blijven na een door de Tweede Kamer aangenomen amendement in principe gratis beschikbaar ook na 1 juli.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens