Op 3 december debatteerde de Tweede Kamer met ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Hoekstra (Financiën) over de aanpak van witwassen en ondermijning. Dit debat is voor de horeca belangrijk omdat de Tweede Kamer zich ook mag uitspreken over het voorstel van de ministers om een verbod in te stellen op het gebruik van contante betalingen vanaf 3000 euro. Een slecht idee, volgens KHN. Voorafgaand aan het debat heeft KHN in een brief aan relevante woordvoerders in de Tweede Kamer de inzet van de horeca kenbaar gemaakt.

Waarom dit debat?

Afgelopen zomer presenteerden ministers Grapperhaus en Hoekstra het ‘Actieplan Aanpak Witwassen’. Hierin zijn verschillende voorstellen benoemd om witwassen tegen te gaan, zoals inzet op afschaffing van het 500 euro biljet, het weren van ongebruikelijke klanten bij banken en dus een verbod op betalingen met contant geld vanaf 3000 euro. Volgens de bewindspersonen is er naast de bestaande regels meer nodig om het criminelen lastiger te maken om geld wit te wassen.

KHN vindt verbod op contante betalingen slecht idee

KHN is zich bewust van het belang om witwassen te voorkomen en bestrijden. Maar een verbod op contante betalingen vanaf €3.000,- bezorgt ondernemers veel last, terwijl criminelen er niet of nauwelijks door belemmerd worden. Een verbod beperkt de privacy en keuzemogelijkheden van (internationale) gasten in onze horecagelegenheden, wat ondernemen moeilijker maakt. Tegelijkertijd zullen criminelen zich niet laten tegenhouden om op een andere manier geld wit te wassen (bijv. door betalingen in kleine stukjes op te knippen of via cryptomunten te betalen).

Dit standpunt heeft KHN in een brief aan relevante woordvoerders in de Tweede Kamer kenbaar gemaakt.

Vervolg

Uiteraard volgt KHN het debat in de Tweede Kamer en we houden we je op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens