Vandaag diende het kort geding dat KHN tegen de staat heeft aangespannen voor de opening van clubs en discotheken. KHN vroeg de rechtbank om de Staat te gebieden om clubs en discotheken open te stellen op het zelfde moment en onder dezelfde voorwaarden die gelden voor de rest van de horeca, evenementen, kunst & cultuur en sport. De rechter doet op 17 september 2021 uitspraak.

Waarom spande KHN een kort geding aan?

Op 13 augustus kondigde het kabinet aan dat op 20 september aanstaande vrijwel alle coronamaatregelen worden opgeheven. Met uitzondering van de clubs en discotheken want die moeten volgens het kabinet tot 1 november dicht blijven. Volgens KHN is dat plan van de Staat discriminerend, willekeurig, niet evenredig, en volstrekt niet onderbouwd. KHN wil dat de rechter om die redenen er een streep doorheen haalt. In de pleitnota gingen de advocaten van KHN ook al in op (toen nog) het gerucht dat het kabinet van plan is alle horeca, dus ook clubs en discotheken tussen 00.00u en 06.00u gesloten te houden. Dat doet aan het belang van KHN bij het kort geding niets af. Met een verplichte sluiting van 00.00u blijven clubs en discotheken immers feitelijk gesloten.

KHN: Geen enkele reden waarom clubs en discotheken niet op hetzelfde moment open kunnen

Er is sinds 10 juli, toen veel coronamaatregelen zijn teruggedraaid, erg veel veranderd. De vaccinatiegraad is gigantisch toegenomen. Volgens het RIVM zal de vaccinatiegraad op 20 september rond de 85% liggen. De fouten die het kabinet heeft gemaakt bij dansen-met-Janssen zijn gecorrigeerd. Het systeem van Testen voor Toegang is verbeterd. Bovendien hebben de afgelopen weken meerdere evenementen plaats gevonden waar tienduizenden bezoekers aan hebben deel genomen. Denk aan de Formule 1 op Zandvoort en voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal.

Er is geen enkele reden waarom clubs en discotheken niet op hetzelfde moment en onder dezelfde voorwaarden open zouden kunnen gaan als de rest van de sectoren waar de versoepelingen voor gaan gelden.

De Staat: Setting clubs en discotheken brengt meer risico’s mee

De Staat stelt zich op het standpunt dat de rechter de vordering moet afwijzen omdat de kabinetsbesluiten pas op 14 september tijdens de persconferentie bekend worden gemaakt en dat die besluitvorming plaatsvindt op basis van de laatste OMT-adviezen en de laatste inzichten. Volgens de Staat mag de rechter niet in een uitspraak op een politiek besluitvormingsproces vooruit lopen.

Verder heeft de Staat betoogd dat er wel degelijk relevante verschillen zijn tussen clubs en discotheken en andere settings. Volgens de Staat komen in clubs en discotheken alle risico’s voor verspreiding van het coronavirus samen. Het is binnen, veel mensen bij elkaar, er wordt alcohol gedronken en gedanst met harde muziek waardoor er veel gepraat en geschreeuwd wordt. Volgens de Staat onderscheiden clubs en discotheken zich daarin van andere ‘settings’ en rechtvaardigt dat een andere benadering.

Juridische uitspraak

Juridisch zit het zo in elkaar dat een rechter uitspraak moet doen in een procedure in de stand waarin die verkeert op het moment dat de mondelinge behandeling heeft plaats gevonden (dinsdagochtend 14 september). De rechter kan en zal geen rekening houden met datgene wat er tijdens de persconferentie (dinsdagavond) bekend is gemaakt. De rechter doet uitspraak op vrijdag 17 september aanstaande.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens