Dinsdag 12 maart was KHN-voorzitter Robèr Willemsen te gast in het tv-programma De Hofbar. In de uitzending werd – samen met o.a. Sybrand Buma (CDA) – gesproken over de aanpak van maffia-praktijken in Nederland. Robèr Willemsen gaf aan dat verschillende horecaondernemers de dupe zijn van kwaadwillenden die een handgranaat voor hun deur leggen. KHN wil dat deze horecaondernemers beter beschermd worden tegen financiële en imagoschade.

KHN-voorzitter Willemsen vertelde in de uitzending van De Hofbar wat het voor horecaondernemers betekent als hun zaak van de één op de andere dag gesloten wordt nadat er een handgranaat voor de deur is gevonden. Deze ondernemers zijn daarmee eigenlijk slachtoffer van het systeem.

"Een minder lange sluiting voorkomt een faillissement, het ontslag van medewerkers en imagoschade voor de horecazaak."

Robèr Willemsen: “Op dit moment kan iedere gemeente en iedere burgemeester vanuit zijn verantwoordelijkheid voor openbare orde en veiligheid zelf bepalen of en hoe lang een horecazaak wordt gesloten na een geweldsincident. Wij vinden dat een horecazaak zo snel mogelijk -na onderzoek van de politie- weer open moet kunnen als er geen verband is tussen het incident en de ondernemer. Een minder lange sluiting voorkomt een faillissement, het ontslag van medewerkers en imagoschade voor de horecazaak. Daarnaast moeten deze ondernemers financieel gecompenseerd kunnen worden uit een noodfonds als ze toch langere tijd hun deuren moeten sluiten.”

Toenemend aan geweldsincidenten

De afgelopen tijd zien we met enige regelmaat dat er een handgranaat wordt neergelegd bij een horecazaak. Onder meer in Zoetermeer, Zwolle, Purmerend, Culemborg, Amersfoort, Rotterdam, Veenendaal, Delft, Amsterdam, Oss, Rijssen, Almere, Utrecht, Apeldoorn en Den Haag. Daarom is het tijd dat betrokken en onschuldige horecaondernemers beschermd worden door de overheid.

Uitzending De Hofbar

Klik hier om de uitzending van De Hofbar van 12 maart te zien: https://www.npostart.nl/POW_04147207