Vrijdag 16 november 2018, op de Dag van de Ondernemer, heeft Robèr Willemsen, voorzitter van KHN, een gesprek gevoerd met Mark Rutte over ondernemerschap en horeca. Bekijk de video waarin Robèr vertelt over dit gesprek, met als belangrijkste onderwerp de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans.

Het bezoek van Robèr aan de minister-president was in het kader van de Dag van de Ondernemer. Samen met andere MKB-ondernemers was Robèr uitgenodigd voor een ontbijt.

Robèr: “Vanmorgen was een mooie kans om in gesprek te gaan over de onderwerpen die relevant zijn voor de horeca. Ik heb vooral aandacht gevraagd voor de nieuwe wet Arbeidsmarkt in Balans, die van groot belang is voor horecaondernemers om nu en in de toekomst voldoende medewerkers te kunnen werven en behouden. In het wetsvoorstel zitten een paar ‘pijnpunten’ voor horecaondernemers. Zoals het grote verschil tussen de lage en hoge WW-premie. In de horeca hebben we te maken met pieken en dalen en met veel tijdelijk werk."

Vast en flex

"De vraag naar arbeid in de horeca kan enorm verschillen en kan per week of maand verschillend zijn. In de nieuwe wet zit een soort strafpremie voor alle medewerkers die niet vast bij ons in dienst zijn. Dat verschil moet kleiner. Zeker als je bedenkt dat van die hogere premie niets bij de werknemers zelf terecht komt. Ook moet goed gekeken worden naar de afbakening tussen ‘vast’ en ‘flex’. In het huidige wetsvoorstel is het zo dat ook een contract voor onbepaalde tijd waarbij niet ieder loontijdvak hetzelfde aantal uren kent die worden uitbetaald geldt als een flex-contract (en dus een hoge WW-wachtgeldpremie). Zo werkt het natuurlijk niet in een sector als de horeca waarbij de uren gemiddeld variëren. We willen best mensen een contract voor onbepaalde tijd geven. Maar wisselende uren tussen maanden afstraffen met een hoge premie vinden wij ‘straffen’ van flexibiliteit die in onze sector noodzakelijk is. Het wetsvoorstel moet op dat onderdeel echt worden aangepast.”

Trots op mooie branche

"Natuurlijk heb ik Mark Rutte ook verteld hoe mooi onze branche is en hoe trots ik ben op al onze hardwerkende horecatoppers. Met elkaar zorgen we dagelijks voor dat miljoenen mensen kunnen genieten van samen zijn, lekker eten en drinken en gezelligheid.”

Over de Dag van de Ondernemer

MKB Nederland organiseert elk jaar de Dag van de Ondernemer om MKB-ondernemers te bedanken voor hun bijdrage aan de Nederlandse economie. KHN ondersteunt dit initiatief en doet mee om alle horecaondernemers te bedanken voor hun lef, doorzettingsvermogen, maatschappelijke en economische bijdrage.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens