De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) gaat naar verwachting medio maart open. De precieze datum maakt de RVO zo snel mogelijk bekend. Je kunt wel alvast aan de hand van een rekenformule berekenen of je in aanmerking komt voor de TEK-regeling. De aanvraag geldt voor de periode 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. TEK biedt een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen die relatief veel energie verbruiken en geraakt zijn door de hogere energieprijzen.

Zelf je energie-intensiteit inschatten
De definitieve modelprijzen 2022 voor gas en elektriciteit zijn bekend. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelde deze gemiddelde prijs vast, gebaseerd op het vierde kwartaal van 2022.

  • De modelprijs in 2022 voor gas is: €2,41 per m³ gas
  • De modelprijs in 2022 voor elektriciteit is: €0,59 per kWh.

Met deze prijzen bereken je de energie-intensiteit van jouw onderneming. Als jouw energiekosten meer dan 7% van de omzet bedragen, kom je in aanmerking voor de TEK-regeling. Om een inschatting te maken of je hieraan voldoet, kun je een rekenformule invullen op de website van de RVO. Hier zijn ook praktische rekenvoorbeelden te vinden.

Verlaging voorschotpercentage
De minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verlaagde onlangs het voorschotpercentage van de maximale tegemoetkoming van 60% naar 50%. Als je TEK aanvraagt, krijg je dus een voorschot van 50% van de maximale tegemoetkoming in plaats van 60%. Bij dit voorschot en jouw maximale subsidie, gaat de overheid uit van hoge energieprijzen. Door de huidige ontwikkelingen op de energiemarkt, is de verwachting dat de energieprijzen niet vanzelf hoog blijven. De overheid wil voorkomen dat jouw voorschot straks hoger is dan de definitieve TEK-subsidie. Anders moet je mogelijk (een deel van) het voorschot terugbetalen. En dat is ook niet de bedoeling. Om de kans hierop zo klein mogelijk te houden, is het voorschotpercentage verlaagd.

Vragen en Energieloket
Heb je een vraag? De RVO staat voor je klaar. Ga hiervoor naar de livechat op www.rvo.nl/tek (klik op de oranje chatballon onder in beeld). Als je liever belt, kan dat naar het speciale TEK-telefoonnummer van de RVO: 088 042 44 60.

Wil je advies, of heb je vragen over hoe je kunt omgaan met jouw hogere energiekosten? Via het KVK Energieloket krijg je persoonlijk advies en praktische informatie over energie besparen en verduurzamen van jouw bedrijf. Andere informatie over nieuwe en bestaande maatregelen om je energierekening deels te compenseren vind je op de website van de RVO.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens