Regels Single Use Plastic (plastic bekers) bij evenementen sinds januari 2024.

Er zijn vragen gesteld met betrekking tot Koningsdag en de regels die er zijn op het gebied van het verstrekken van dranken (in plastic bekers).

Vanuit de gemeente heeft KHN Utrecht onderstaande informatie ontvangen:

“Voor evenementen gelden sinds januari regels voor single use plastic. Met de Stichting Utrechtse Festivals (SUF, de organisatoren van muziekevenementen in de binnenstad) werkt de gemeente samen aan hergebruik van plastic. Dit doen we door inzameling van de bekers (rPET) zodat hoogwaardige recycling mogelijk is. Er geldt een bijdrage van €0,50 voor een beker. Lever je die in dan geldt voor een volgende beker geen bijdrage. Bij verlies geldt wel weer een nieuwe bijdrage. Hiermee hopen we plastic afval een stuk te verminderen.

De gemeente zorgt voor transport van de gescheiden, schone afvalstroom zodat de bekers gerecycled kunnen worden. Ik verwijs graag naar de SUF voor dit systeem.
Voor wie wil aanhaken geldt: ingenomen bekers afleveren bij een muziekevenement op 27 april na 20 uur. We (de gemeente) halen de bekers later die avond op.

Als organisatoren/horeca een andere keuze maken dan geldt dat ze met hard cups moeten werken of per plastic beker een toeslag (richtlijn € 0,25) moeten vragen. Een organisator is ook verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden. Daarnaast geldt het bring your own principe, bezoekers mogen zelf bekers en bakjes meenemen voor de consumptie.

De Inspectie voor Leefomgeving en Transport controleert de naleving van deze regels. Ik verwijs graag naar de website van het IL&T voor meer informatie.” De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) heeft aangegeven te handhaven.

Meer weten over Koningsdag en de regels binnen de Gemeente Utrecht klik hier!

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens