Horecaondernemers kunnen zich aansluiten bij het ‘Biodiversiteit op je Bord’ programma van Dutch Cuisine. Dit programma maakt het gebruik van producten die goed zijn voor biodiversiteit aantrekkelijk voor de horeca. Het initiatief heeft niet alleen veel impact en maatschappelijk draagvlak, het is voor de horeca ook praktisch haalbaar en commercieel interessant.

Waarom is biodiversiteit belangrijk?
Biodiversiteit is onmisbaar voor mooie natuur en landschappen en bepaalt dus mede de aantrekkelijkheid van onze woon- en recreatieomgeving. Het is ook cruciaal voor onze voedselproductie. Denk aan insecten die gewassen bestuiven en gezonde bodems die zorgen voor de groei van hoogwaardige én smaakvolle ingrediënten. Helaas vermindert het aantal dier- en plantensoorten snel, volgens het Wereldnatuurfonds in het agrarische gebied met zo’n 40% sinds 1990. Als horecaondernemer kun je nu echter bijdragen aan behoud van biodiversiteit door je aan te sluiten bij ‘Biodiversiteit op je Bord.

Hoe kun je meedoen?
Horecaondernemers kunnen als Supporter, Partner of Ambassadeur aan het programma deelnemen. Elk niveau biedt voordelen en spelregels. Ambassadeurs krijgen de meeste voordelen. Het laagdrempelige instapniveau als Supporter maakt het voor íedere onderneming haalbaar om mee te doen.

Wat zijn voordelen van deelname?
Naast dat je onderdeel bent van de oplossing van een groot probleem, biedt deelname aan het programma ook economische voordelen:

  • Publiciteit en zichtbaarheid: Deelnemers aan het programma krijgen volop positieve publiciteit. Dat gebeurt onder andere door samenwerking met partners van het programma, zoals BookDinners, Food Inspiration en Wereldnatuurfonds.
  • Versterking imago: Steeds meer gasten geven de voorkeur aan bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid en milieu. Door biodiversiteitsvriendelijke producten op je menukaart te zetten, kun je nieuwe klantengroepen aantrekken en bestaande gasten aan je binden. Biodiversiteit is voor de consument een ‘aaibaar’ thema en daardoor geschikt om een ‘Feel Good Experience’ bij gasten te versterken.
  • Loyaler personeel: Vooral jonge medewerkers (‘Generatie Z’) werken graag voor bedrijven met een maatschappelijke missie, waaronder biodiversiteit. Als deelnemer aan ‘Biodiversiteit op je Bord’ kun je besparen op personeelswerving- en inwerkkosten en kun je risico’s op omzetderving door personeelsgebrek verkleinen.
  • Innovatie: Het programma prikkelt om nieuwe, biodiversiteitvriendelijke producten te gebruiken die vaak ook nog lekkerder en gezonder zijn. Chefs als local heroes! Daardoor krijg je niet alleen verrassende gerechten, maar laat je ook je keukenbrigade groeien in creativiteit en vakmanschap. Bovendien scant BookDinners gratis online marketingprestaties van Partners en Ambassadeurs en geeft het verbetertips.

Koploper worden in Noord-Holland?
Onder andere de provincie Noord-Holland ondersteunt Biodiversiteit op je Bord. Voor Noord-Hollandse horeca-koplopers aan het programma is er daarom een extra kans om zich te onderscheiden. Zij krijgen desgewenst van een gespecialiseerde chef-kok van Dutch Cuisine ‘op-maat’ ondersteuning om aan de spelregels te voldoen, bijvoorbeeld door aanpassingen in inkoop en/of de menukaart en voor communicatie met de gast. Bovendien worden koplopers volop in de schijnwerpers gezet. Dit is een unieke kans om je bedrijf en je betrokkenheid bij biodiversiteit uit te dragen.

Doe mee aan de groene toekomst van de horeca
Wil jij je gasten helpen om de wereld mooier te eten, profiteren van extra publiciteit, je imago bij gasten en personeel versterken en bovendien je bedrijf een innovatie-impuls geven? Neem dan deel aan het programma ‘Biodiversiteit op je Bord’.

Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op www.biodiversiteitopjebord.nl of stuur direct een mail naar biodiversiteit@dutch-cuisine.nl.

Zie ook deze video voor meer uitleg over het programma en dit artikel voor een interview met een bestaande deelnemer.

Partners van het programma: BookDinners, Food Inspiration, Gastvrijheid in Bedrijf, Koninklijke Horeca Nederland, Ministerie LVVN, Wereldnatuurfonds, Naturalis, Bionext, Caring Farmers, Deltaplan Biodiversiteitherstel, Vogelbescherming en diverse horecagroothandels, provincies en gemeenten.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens