Op zondag 25 en maandag 26 september kwam de culinaire top van Nederland samen voor de 4e editie van 24H Chefs. Gedurende 24 uur hebben 24 topchefs uit heel Nederland zich belangeloos ingezet om ruim 400 gasten optimaal te verwennen. Met deze kookmarathon haalden zij ruim 105.000 euro op voor het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. Met maar één missie: ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven.

Kookmarathon: 24 chefs, 24 uur

De kookmarathon vond plaats in het prachtige Grand Hotel Karel V in Utrecht. Vier Utrechtse restaurants verzorgden de amuses bij ontvangst. Daarna was het aan de 24 chefs om voor alle gasten een bijzonder 9-gangen menu te bereiden. Ieder uur nam er een andere chef plaats in de keuken om drie gerechten te maken. Elk menu werd dus door drie verschillende chefs bereid. In de tuinen van het hotel vond de Gault & Millau Gastromarkt plaats. Diverse Utrechtse restaurants en lokale leveranciers zorgden op de binnenplaats voor de meest heerlijke gerechten, wijnen, gin-tonics, verse sappen, patisserie, charcuterie, gerookte vis en verse oesters.

Opbrengst voor goede doel

Op maandag om 12.00 uur werd de kookmarathon afgesloten. In 24 uur tijd hebben de topchefs hun gasten enorm in de watten gelegd met als resultaat een prachtige opbrengst voor het Prinses Maxima Centrum.

Tjitze van der Dam, oprichter 24H Chefs: “We zijn twee belangrijke collega’s verloren aan kanker. Het is een vreselijke ziekte. Zelf heb ik jonge kinderen. Die zijn gelukkig gezond, maar kinderen horen niet ziek te zijn. Ik vind het dan ook fantastisch hoe het Prinses Maxima Centrum zich inzet om kinderen met kanker te genezen. Een prachtig doel voor ons evenement.”

Arjan Speelman, Head chef Ciel Bleu: “Wij doen mee omdat 24H Chefs een fantastisch initiatief is, waarmee dit jaar aandacht wordt geschonken aan het Prinses Maxima Centrum: een fantastisch goed doel met een enorm belangrijke missie. In onze keuken laten we ons inspireren door de reizen die we maken. We combineren de traditionele keuken met internationale invloeden. Hiermee trekken we ook een bijzondere doelgroep aan. Proef je iets bij ons, dan waan je je echt even in het buitenland.”

Daphne Schippers, atlete en ambassadrice van het goede doel: “Het Prinses Maxima Centrum is een fantastisch doel. Als je ziet wat zij neerzetten en hoever ze al zijn in de genezing van kinderen, dan kan ik daar alleen maar lovend over spreken. Ik vind het heel belangrijk dat er wordt gewerkt aan onderzoek en dat kinderen daar de kans krijgen om op een zo normaal mogelijke manier een moeilijke tijd doorgaan. Zeker omdat ze op die leeftijd eigenlijk lekker moeten spelen en kind moeten zijn. Voor mij is het een unieke kans om bij 24H Chefs aanwezig te zijn. Ik hou onwijs van lekker eten en dat we met dit evenement ook nog zo’n mooi doel steunen, daar kan ik alleen maar trots op zijn.”

Hoe het allemaal begon

Tjitze: “Negen jaar geleden kwamen Frank Schipper en ik op het idee voor een 24 uur durende kookmarathon. Het begon als een actie voor 3FM Serious Request, voor het Rode Kruis. Verschillende restaurants in de buurt deden mee. Toen zijn we ook topzaken gaan benaderen. Al snel bevatte de eerste editie al grote namen uit de kokswereld en hadden we een mooie line-up van een-, twee-, en drie sterrenzaken én lokale restaurants. Na een succesvolle eerste editie kon een vervolg niet uitblijven. Opnieuw zei iedereen ‘ja’ en inmiddels zijn we al drie succesvolle edities verder en is 24H Chefs een heus begrip geworden in de culinaire wereld. Ons doel: het grootste culinaire event van Nederland neerzetten, met daaraan gekoppeld een goed doel.”

Te gast bij Karel V

Tjitze: “Grand Hotel Karel V is een fantastische locatie. Iedereen is zo aardig en gastvrij. De faciliteiten zijn optimaal, dus ik ben echt heel erg blij.”

Leon Mazairac, Chef de Cuisine Restaurant Karel 5: “Het is voor Karel 5 heel erg leuk en goed om het 24H Chefs event te mogen hosten. Hiermee laten we zien dat wij als centraal vijf-sterren hotel dit soort events perfect kunnen inkleuren. Daarnaast identificeren wij ons ook met culinaire verfijning en daar passen de ‘gast restaurants’ echt bij! Het is geweldig om met allemaal verschillende chefs in één keuken samen te werken. De energie en relaxte verbroedering die er heerst en iedereen die super gefocust is, dat is heerlijk om te zien.

Het was voor mij dan ook geen probleem om de regie over de keuken (deels) uit handen te geven; deze gasten zijn profs. Bovendien wisten we van tevoren dat het her en der rommelig zou worden. Er streamde zelfs een live podcast 24 uur lang uit de keuken. Een beetje chaotisch mag het ook af en toe best zijn, en zeker voor het goede doel. Deze 24 uur waren we even het 24 sterrenrestaurant van Nederland.”

Culinair Utrecht

Voor een stad als Utrecht is dit evenement ook goed. Leon: “Voor de stad is het super. We hebben ook echt aangestuurd op de samenkomst van Utrecht op het marktplein in onze binnentuin en de topchefs in het restaurant. Een aantal restaurants uit Utrecht hebben ook de amuses geserveerd. Heel leuk; het leek alsof we dit al jaren doen.”

Boodschap voor de jonge generatie

Jongeren enthousiasmeren voor een baan in de horeca is van groot belang voor de toekomst van onze branche. Tjitze: “Werk je in de horeca, dan heb je het mooiste beroep ter wereld. De saamhorigheid en het enthousiasme van iedereen is echt waanzinnig. We zijn een grote familie, dus ik zou zeggen, sluit je aan!” Arjan: “Ook is het belangrijk om te werken aan een goede werk-privé balans. Volle bak knallen op werk betekent dat je ook moet kunnen genieten van je vrije tijd.”

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens