Vandaag diende het kort geding dat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen de staat heeft aangespannen. De belangrijkste eis die KHN heeft neergelegd is dat het zowel binnen als buiten mogelijk wordt om met meer dan 2 mensen binnen 1,5 meter aan tafel te zitten. Conclusie van de rechter; het is belangrijk dat er zo snel mogelijk, met de overheid, aan een gezamenlijke roadmap gewerkt wordt. Robèr Willemsen, voorzitter KHN, geeft een korte samenvatting van de zitting en de vervolgstappen.

KHN: dezelfde regels voor iedereen

KHN spande een kort geding aan omdat de maatregelen die nu gelden in de horeca veel strenger zijn dan noodzakelijk. Bovendien zijn ze volgens KHN in hoge mate willekeurig en staan ze haaks op versoepelingen die op andere gebieden wél zijn doorgevoerd. Belangrijk om te benadrukken is dat KHN voor binnen geen extra verruimingen wil, maar dat de versoepelingen voor de horeca worden rechtgetrokken met wat er in andere branches ook mag. De volksgezondheid staat op nummer 1. KHN zoekt absoluut geen grenzen op en streeft zeker geen voorkeursbehandeling na. KHN wil dat de maatregelen over de hele linie gelijk worden getrokken en dat dezelfde regels gelden voor iedereen. Het water staat horecaondernemers aan de lippen: er wordt op dit moment geen enkel perspectief geboden, Clubs & Nightlife bedrijven zijn nog steeds gesloten en voor veel zaken dreigt faillissement. Door in de maatregelen verder te gaan dan nodig is, handelt de Staat niet alleen onrechtmatig jegens horecaondernemers, maar ook in strijd met grondrechten.

De Staat: adviezen OMT leidend

De Staat vindt niet dat zij onrechtmatig handelt en heeft aangevoerd dat de adviezen van het OMT leidend zijn. De anderhalve meter afstand is en blijft de hoofdregel. Zij geeft aan dat er een paar uitzonderingen op zijn en dat het onverantwoord is wanneer die uitzondering voor de horeca wordt uitgebreid. De standpunten zijn over en weer door de advocaten uitgebreid toegelicht. KHN-voorzitter Robèr Willemsen heeft kort en kernachtig uitgelegd wat de aanleiding voor het kort geding is en hoe de gesprekken tot dusverre zijn verlopen. Daarnaast hebben twee ondernemers uitgelegd waarom het voor het overleven van hun bedrijf zo belangrijk is dat er versoepelingen voor de horeca komen. De rechter heeft de zitting twee keer geschorst; de tweede keer om beide partijen de gelegenheid te geven om te kijken of er ruimte is voor overleg. Hier hebben beide partijen mee ingestemd.

Rechter: Roadmap belangrijk

De zaak is aangehouden tot 8 augustus. In die tussentijd probeert KHN in goed overleg met de Staat tot oplossingen te komen. De rechter heeft daarvoor nog wel twee gesprekssuggesties gedaan. Volgens de rechter is een roadmap die perspectief moet bieden voor ondernemers belangrijk en moet er worden gekeken naar ventilatie, wat mogelijk ook kan bijdragen aan een oplossing. KHN gaat er constructief maar strijdbaar in. Op dit moment is het nog onduidelijk wanneer het eerste gesprek zal plaatsvinden.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens