Op maandag 21 september werd de jaarlijkse algemene ledenvergadering van KHN Beverwijk/Wijk aan Zee gehouden tijdens een lunch bij Bij45 aan de Parallelweg in Beverwijk.

Ersin Bakir, toezichthouder Boa’s en horeca contactpersoon tijdens de corona-crisis, was uitgenodigd om vragen van leden te beantwoorden. Na afloop van de vergadering hield Milo Berlijn een prikkelend verhaal over gastvrijheid in corona-tijd.

Wat werd er zoal besproken?

Verlenging terrasseizoen/ventilatie
Binnenkort beslist het college over de verlenging van de verruiming van de terrassen voor de periode na oktober. Ook wordt er gekeken wat er mogelijk is om het terras te beschermen tegen regen, kou en wind. Denk aan overkappingen, windschermen, heaters, etc. Per locatie wordt gekeken wat er mogelijk is. Het moet veilig en verantwoord zijn en het mogen geen bouwwerken zijn zonder vergunning. Meld je plannen voor het klaarmaken van je terras voor de winter aan bij corona@beverwijk.nl

Er loopt een landelijk onderzoek naar kuchschermen binnen, als vervanging voor de 1,5 meter maatregel. Zodra hier duidelijkheid over komt, wordt dit via de nieuwsupdate bekend gemaakt.

Op dit moment wordt onderzocht aan welke voorwaarden ventilatie dient te voldoen en of de huidige eisen die gesteld worden aan ventilatie voldoende zijn. Tip van een lid: Ionisatoren werken goed, deze halen virusdeeltjes uit de lucht, te bestellen via Clean Air Nederland.

Handhaving
Tijdens een illegaal feest in het weekend is alleen de DJ bekeurd en de 90 bezoekers niet. Het politiebeleid is om organisatoren te ontmoedigen dit soort feesten te organiseren. Het zou goed zijn als er ook bezoekers bekeurd worden, om ze te ontmoedigen naar dit soort feesten te gaan.

Nachtzaken ondervinden nadeel van de nieuwe maatregel 00.00 uur niemand meer naar binnen en 01.00 uur leeg zijn. Zij proberen er alles aan te doen mensen eerder naar het cafe te laten gaan door vroeg op de avond leuke dingen te organiseren.

Boa’s hebben tot nu toe alleen waarschuwingen uitgedeeld en geen boetes. De insteek van de gemeente is om de horeca zoveel mogelijk te ontzien tijdens deze coronaperiode en met elkaar in gesprek te blijven.

Evenementen
Het aanmelden van evenementen op de evenementenkalender van de gemeente kan tot 25 oktober a.s.

Iedereen is blij met zoveel medewerking van de gemeente, maar zorgen over de winterperiode blijven. Ersin adviseert de leden een eenheid te (blijven) vormen en gebruik te maken van het netwerk en de kennis van KHN Beverwijk.

Noodverordening per 20 september
Er heerst nogal wat onduidelijkheid over de maatregel in de noodverordening met betrekking tot de 50 personen. De tekst kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Er komt nog een Q&A vanuit de VRK, hopelijk verschaft dit meer duidelijkheid.

Intussen informeren wij de leden als volgt: Voor samenkomsten van meer dan 50 personen geldt in algemene zin een meldplicht, maar niet voor de horeca met een horecavergunning. Je kunt dus net als voordat deze maatregelen van kracht werden meer dan 50 personen in je restaurant hebben, mits je natuurlijk je wel aan alle andere corona voorschriften houdt. Op het moment dat er een gezelschap reserveert voor een feestje of besloten partij dan mag dit gezelschap niet groter dan 50 personen zijn. Dus een bruiloft, of verjaardagsfeest van meer dan 50 personen mag niet. Zakelijke bijeenkomsten als een vergadering mag wel met meer dan 50 personen, mits ook weer houdend aan alle maatregelen. Het aantal geldt per zaal/ruimte. Zie ook: https://www.khn.nl/nieuws/kabinet-voert-disproportionele-maatregelen-in-voor-horeca-om-coronavirus-onder-controle-te-krijgen

Ondernemers vinden het onprettig dat het bekend maken van financiële steun aan bedrijven openbaar is. Voor subsidieverlening geldt dat dit openbaar gemaakt mag worden, het is publiek geld en het publiek mag weten waar het aan besteed wordt.

Financieel verslag 2019, begroting 2020
Besloten is dat de hoofdelijke omslag van 2020 en 2021 € 40,- blijft (net als 2019), om zo voldoende inkomsten in kas te hebben om activiteiten te kunnen blijven organiseren.

Bestuurswisselingen
Alex Oerlemans stopt na 16 jaar als voorzitter. Steff van der Zon wordt de nieuwe voorzitter van de afdeling; Alex blijft nog een jaar als bestuurslid/adviseur aan. Zijn afscheid zal tijdens een volgende, hopelijk corona-vrije bijeenkomst op gepaste wijze gevierd worden.

Onder luid applaus wordt Alex bedankt voor zijn jarenlange inzet voor de horeca in Beverwijk en Wijk aan Zee en Steff voor zijn treetje omhoog: van bestuurslid naar voorzitter. Alex overhandigt Steff de voorzittershamer. Hierna neemt Milo Berlijn de vloer over en neemt de aanwezigen op hilarische wijze mee in de wondere wereld van gastvrijheid in corona-tijd.

Heb je onze facebook pagina al geliked?Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens