Op de eerste plaats willen we alle betrokken mensen bij de inspraak van 17 oktober jl. bedanken. De massale opkomst heeft indruk gemaakt en levert veel reacties, ook van gemeenteraadsleden op.

Als laatste mogelijkheid om de plannen aangepast te krijgen hebben we meegezonden brief en rekenmodellen naar alle gemeenteraadsleden gestuurd en ook zijn er nog enkele persoonlijke contacten met hen geweest.

Een meerderheid van onze achterban wil vasthouden aan een procentuele heffing toeristenbelasting, t.o.v. het huidige plan van € 3,- p.p.p.n + 7% van de kamerprijs. Via interne informatie vanuit het stadhuis en diverse gesprekken bereiken ons berichten dat er een hele kleine kans is dat hier draagvlak voor is, mits dit budgetneutraal kan t.o.v. de huidige berekeningen in de begrotingen.
Echter, er wordt dan gesproken over 10% p.p.p.n. Dit is sowieso afschrikwekkend hoog, maar we denken ook te hoog ingeschat. We krijgen echter de indruk dat men hier nu niet aan wil tornen, omdat men de begroting sluitend wil houden.

Op 6 november a.s. beslist de gemeenteraad over de verordening toeristenbelasting 2020 en zullen de tarieven definitief bekend zijn.

We realiseren ons ook dat er een relatief kleine groep hoteliers is met een gemiddelde kamerprijs van > € 200,- p.p.p.n. die dus meer gebaad zijn bij het huidige voorstel. Echter luisterend naar de totale achterban hebben we besloten te blijven strijden voor een uitsluitend procentuele heffing toeristenbelasting. Dit is ook wat we steeds aangegeven hebben en daar wil KHN nu ook aan vasthouden.

Van een aantal hoteliers vernemen wij dat in de definitieve aanslag toeristenbelasting 2018 niet het juiste percentage 4 of 6% wordt opgenomen. Check goed uw aanslag en maak zo nodig bezwaar. De aanslag wordt dan gecorrigeerd.

KHN heeft eerder aangedrongen op meer duidelijkheid over de berekening van de toeristenbelasting en nog enkele andere veel voorkomende vragen. De speciale webpagina is door de gemeente aangepast. Zie hier voor meer informatie.

Bijlagen:

1. Raadsbrief
2. Rekenmodellen op basis van tarief € 3,- per persoon per nacht + 7% van de kamerprijs
a. Berekening van kampeerders (KHN vertegenwoordigt naast de hoteliers ook de campingbranche)
b. Berekening van StayokayDirect advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens