Vanaf 1 juli 2023 wordt het Register Sociale Hygiëne gevoerd door de Landelijke commissie sociale hygiëne (Lcsh). Ook zal Lcsh de erkenning van diploma’s Sociale Hygiëne vanaf dat moment verzorgen.

Als je voor 1 juli een diploma Sociale Hygiëne hebt gehaald, wordt automatisch overgeschreven maar je moet ZELF de overschrijving bevestigen. Doe je dit niet, dan vervalt je registratie 5 jaar na 1 juli 2023. Het herbevestigen kan vanaf 1 juli op de nieuwe website: www.registersocialehygiëne.nl. Zonder herbevestiging vervalt de inschrijving in het nieuwe register na 5 jaar.

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Dit zijn de belangrijkste punten:

  • Ben je voor 1 juli 2023 geregistreerd in het Register sociale hygiëne? Bevestig dan ná 1 juli 2023 je registratie via de website van de Lcsh.
  • Je huidige registratie blijft geldig tot de bevestiging. Je hebt na 1 juli 5 jaar de tijd om je registratie te bevestigen. Daarna vervallen alle niet bevestigde registraties.
  • De bevestiging van je registratie is kosteloos.

Nieuw Register Sociale Hygiëne

Een nieuw Register Sociale Hygiëne is nodig, omdat het oude register niet meer actueel was. Het nieuwe register heeft een koppeling met het Basisregister Persoonsgegevens (BRP). Iedereen die met DigiD inlogt en zich registreert, staat daarmee automatisch goed in het register. Wijzigen in het BRP worden automatisch doorgevoerd in het register. Zo blijft het register actueel en kan iedereen die het register gebruikt ervan op aan dat de gegevens kloppen. Dit is iets wat de LEC-SVH niet op die manier kon doen. Door herbevestiging van registraties van voor 1 juli 2023 verplicht te stellen, wordt het oude bestand opgeschoond.

Landelijke commissie sociale hygiëne (Lcsh)

Met de wijzigingen in de nieuwe Alcoholwet is bepaald dat een aantal taken met betrekking tot sociale hygiëne voortaan door een onafhankelijke partij moet worden gedaan. Hiervoor is een zelfstandig bestuursorgaan opgericht onder de naam Landelijke commissie sociale hygiëne (Lcsh). De Lcsh werkt in opdracht van het ministerie van VWS en heeft de volgende taken:

  • Voeren van het Register Sociale Hygiëne
  • Uitgifte van de Verklaring Sociale Hygiëne
  • Erkenning van diploma’s Sociale Hygiëne

Wijzigingen per 1 juli 2023

Het nieuwe Register Sociale Hygiëne is vanaf 1 juli 2023 beschikbaar. Vanaf dat moment kan iedereen met een door Lcsh erkend diploma zich registreren. Iedereen die ná 1 juli 2023 een diploma Sociale Hygiëne haalt, registreert zich direct in het nieuwe register. Registratie kost €92,-.

Iedereen die vóór 1 juli 2023 al geregistreerd stond in het register, wordt gevraagd hun registratie binnen 5 jaar te herbevestigen. Aan deze herbevestiging zijn geen kosten verbonden.

Raadplegen van het register

Iedereen kan het Register Sociale Hygiëne raadplegen. Dit is met name voor medewerkers van gemeenten die alcoholvergunningen verstrekken belangrijk. Zij kunnen in het register opzoeken of de leidinggevenden van de onderneming staan geregistreerd. In het register kan worden gezocht op voorletters, achternaam en geboortedatum.

Erkenning van diploma’s sociale hygiëne

Alleen Lcsh-erkende diploma’s geven toegang tot het register. Voor opleidingsinstituten die voor 1 juli 2023 al een cursus Sociale Hygiëne aanboden, met een SVH-erkend diploma, verandert er niets. SVH-erkende diploma’s zijn vanaf dan Lcsh-erkende diploma’s. Nieuwe opleidingsinstituten doorlopen voor het uitgeven van een diploma Sociale Hygiëne vanaf 1 juli 2023 de erkenningsprocedure van de Lcsh.

Meer informatie

Alle informatie over het Register Sociale Hygiëne en de Lcsh vind je op www.registersocialehygiëne.nl. Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Stuur dan een email naar info@registersocialehygiene.nl.

Meer informatie