KHN blijft zich onverminderd inzetten om de coronamaatregelen ook in de horeca volledig los te laten. Het eerstvolgende ‘weegmoment’ van het kabinet is pas in november. Wat KHN betreft moet in ieder geval de sluitingstijd zo snel mogelijk, dus eerder dan november, van tafel. KHN heeft hier ook goede argumenten voor.

Argumenten om sluitingstijd horeca los te laten:

  • De onderbouwing van het OMT in het laatste advies om de sluitingstijd op 00.00 uur te houden, was op z’n zachtst gezegd ‘mager’.
  • De ratio, waarom vóór 00.00 uur na controle van de coronapas alles mag, (dus ook weer zingen, dansen, elkaar omhelzen etc.), maar daarna niets meer mag, is er gewoonweg niet.
  • Gasten gaan niet om 00.00 uur en masse naar huis. Die gaan thuis verder of, nog erger, naar illegale party’s.
  • Vanuit handhavingsperspectief is het nu een te grote uitdaging. Met de huidige generieke sluitingstijd staat om 00.00 uur heel uitgaand Nederland in een keer op straat.
  • Onze gasten begrijpen de sluitingstijd ook niet.
  • Niet onbelangrijk ten slotte een economisch argument. Clubs/discotheken, maar ook het overgrote deel van de cafés halen een aanzienlijk aandeel van hun omzet uit ‘de nacht’. Uit een recente enquête van KHN blijkt dat 57% van de natte horeca zegt omzetgevolgen te ondervinden van de nachtsluiting: gemiddeld is de omzetderving 28%. Opheffen van de nachtsluiting betekent simpel gezegd een grotere kans op economisch overleven. Veel horecaondernemers kampen immers, ondanks de financiële steun van de overheid, met grote financiële problemen die nog lang niet opgelost zijn.

Desnoods wordt de sluitingstijd in twee stappen verruimd als in één keer los laten nog te spannend is voor het kabinet. KHN zet op die lobby nu al in via het ministerie van EZK.

Samenwerking met Veiligheidsberaad, politiebonden en BOA-bond

KHN trekt ook zoveel mogelijk op met andere partijen die er het zelfde over denken. Denk dan aan politiebonden en de BOA-bond. Maar ook het Veiligheidsberaad waarin 25 burgemeesters uit de veiligheidsregio’s zitten. Er zijn al veel burgemeesters die zich overduidelijk hebben uitgelaten om de sluitingstijd in de horeca zo snel mogelijk los te laten. Een centrale sluitingstijd van 00.00 uur leidt alleen maar tot overlast en gedoe op straat in plaats van dat deze bijdraagt aan de pandemiebestrijding. KHN heeft alle burgemeesters uit het Veiligheidsberaad een brief gestuurd met de uitnodiging om samen op te trekken om het kabinet te overtuigen zo snel mogelijk, eerder dan in november, af te stappen van de verplichte sluiting van 00.00 uur.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens