We volgen de ontwikkelingen rond de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken uiteraard op de voet. Nu is de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken een vast bedrag per 100 liter, maar in de Tweede Kamer zijn vorig jaar verschillende moties aangenomen met de oproep om de verbruiksbelasting afhankelijk te maken van het suikergehalte van de drank. Wij zijn niet tegen een suikertaks, maar hebben wel twee voorwaarden om te voorkomen dat het onnodig ingewikkeld en duur wordt voor ondernemers. Deze hebben wij gedeeld via een internetconsultatie.

Hoe zit het ook alweer?

Alcoholhoudende dranken worden belast met alcoholaccijns. Voor alcoholvrije dranken geldt verbruiksbelasting. Per 1 januari 2024 is die verbruiksbelasting fors verhoogd van € 8,83 naar € 26,13 per 100 liter. De verbruiksbelasting is weer gekoppeld aan de alcoholaccijns op bier, doordat per 1 januari 2024 ook is bepaald dat de bieraccijns € 8,12 per 100 liter per procent alcohol bedraagt. De reden daarvoor is dat de overheid het onwenselijk vindt dat alcoholhoudend bier lager wordt belast dan bijvoorbeeld frisdrank of alcoholarm/alcoholvrij bier.

Gedifferentieerde verbruiksbelasting

In de Tweede Kamer zijn vorig jaar verschillende moties aangenomen om een gedifferentieerde verbruiksbelasting in te voeren voor alcoholvrije dranken. Kort gezegd; om de verbruiksbelasting afhankelijk te maken van het suikergehalte van de drank. Dus hoe hoger het suikergehalte, hoe hoger de belasting.

Verschillende scenario’s

Demissionair staatssecretaris Van Rij heeft een zogenaamde ‘contourenbrief’ gestuurd naar de Tweede Kamer met verschillende scenario’s voor de nieuwe plannen. Belangrijk vertrekpunt daarbij is dat de verandering budgetneutraal moet zijn. De nieuwe plannen moeten de schatkist dus net zoveel opleveren als de verbruiksbelasting nu. Het verschil in de scenario’s zit in de uitzonderingen. Zonder je meer productcategorieën uit van verbruiksbelasting, momenteel zijn bijvoorbeeld mineraalwater en zuivel- en sojadranken uitgezonderd, dan worden de tarieven verbruiksbelasting voor de productgroepen die over blijven hoger.

Bier met weinig alcohol wordt fors duurder

Het vervelende is dat het kabinet de koppeling met de alcoholaccijns op bier in stand wil laten. En dat de minimum bieraccijns als het aan het kabinet ligt gelijk moet zijn aan het hoogste tarief verbruiksbelasting. Hierdoor gaat de bieraccijns voor bier met de lagere percentages alcohol fors omhoog.

Onze input

Tot en met 7 juni kon iedereen online zijn mening geven over de scenario’s van Van Rij via een internetconsultatie. Uiteraard hebben wij dat ook gedaan. Wij zijn in principe niet tegen een suikertaks, maar hebben twee voorwaarden: dat budgetneutraliteit na de invoering niet het leidende principe blijft én dat de koppeling tussen verbruiksbelasting en bieraccijns wordt losgelaten. Als er een gedifferentieerde verbruiksbelasting wordt ingevoerd, dan zijn we voorstander van een eenvoudig, overzichtelijk en hanteerbaar systeem met zo min mogelijk uitzonderingen. Je kunt onze volledige input lezen in deze brief.

Het is aan het nieuwe kabinet om te bepalen of ze verder willen met een gedifferentieerde verbruiksbelasting. Mocht het kabinet er verder mee willen dan volgt er nog een concreet wetsvoorstel en behandeling in zowel Tweede Kamer als Eerste Kamer.

Uiteraard houden we jullie op de hoogte van verder ontwikkelingen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens