Na een succesvolle politieke lobby van KHN Rotterdam, heeft de gemeente Rotterdam lokale horecazaken toestemming gegeven om vanaf 1 juni 2020 hun terras maximaal twee zo groot te maken als het terras dat zij normaal voeren. Hierbij is het ook toegestaan een stuk openbare ruimte te gebruiken dat niet direct grenst aan het huidige terras, maar in de directe nabijheid ligt. Deze ruimte mag wel álleen een terrasfunctie hebben. De gemeente heeft na verschillende gesprekken met KHN Rotterdam toegezegd om horecaondernemers die in de problemen zijn gekomen door corona met deze oplossing te ondersteunen.
Vanaf 1 juni tot 1 november 2020 mogen horecaondernemers in Rotterdam zonder vergunningsaanvraag een groter terras voeren dan normaal. De terrassen mogen maximaal twee keer zo groot worden, mits de omstandigheden dat toelaten en de buurt hier ook achter staat. Daarom is het belangrijk dat ondernemers in goed contact blijven met hun buren, overlast vermijden, zorgdragen voor de veiligheid en dat de 1,5 meter-regel gehandhaafd blijft. Voor de terrasuitbreiding geldt geen vergunningsplicht; het is bovendien gratis, dus er hoeven geen leges te worden afgedragen. Bovendien stelt de gemeente ook gratis terrasvlonders ter beschikking voor zowel de horeca, als ook voor andere ondernemers. Deze mogen op parkeervakken neergelegd worden. Deze moet je wel zelf aanvragen, maar worden door de gemeente geschonken. Deze mogen ook tot 1 november blijven liggen, in plaats van 15 oktober.
KHN Rotterdam heeft de afgelopen periode keihard gelobbyd bij de gemeente om met passende steunmaatregelen te komen. De afgelopen jaren heeft KHN Rotterdam een goede relatie met de gemeente opgebouwd en veel geïnvesteerd in de samenwerking, waar nu de vruchten van worden geplukt. Toen de eet-en drinkgelegenheden verplicht moesten sluiten, was het even spannend. Maar alle partijen hebben elkaar ook in de coronatijd gevonden. De gemeente realiseert dat ze er voor de ondernemers moeten zijn en gunnen hen nu het vertrouwen. Er zijn veel gesprekken met de burgemeester, wethouder en ledenraadsleden aan voorafgegaan maar het resultaat mag er zijn. Ook al lijkt de situatie soms nog zo uitzichtloos, het is belangrijk om vol te houden. De gemeente vertrouwt erop dat ondernemers en inwoners de schaarse ruimte in de stad eerlijk verdelen. Het college heeft dertig locaties benoemd die kansen bieden voor het creëren van meer ruimte voor ondernemers, dan wel juist aandacht vragen omdat zij te weinig ruimte bieden. Hier zijn speciale teams al gestart om samen met ondernemers tot een goede aanpak te komen. Hier is het belangrijk om het gesprek aan te blijven gaan.
KHN is blij dat de gemeente Rotterdam met horecaondernemers meedenkt in deze moeilijke tijd. In Rotterdam zien we waar samenwerking en vertrouwen toe kunnen leiden. Het is een prachtig voorbeeld, wat hopelijk andere gemeenten ook inspireert om in actie te komen en horecaondernemers tegemoet te komen.