Met oog op het voorstel verhoging leges en toeristenbelasting als onderdeel van de Programmabegroting 2023, die komende woensdag 19 oktober op de agenda staat, hebben wij alle betrokken raadsleden van input voorzien.

In de voorstellen verordening leges 2023 en toeristenbelasting 2023 lezen wij dat naast de inflatie een onevenredige verhoging van 14,8% wordt toegepast op de horecaleges en de verhoging van toeristenbelasting van 6 naar 7%.

De Utrechtse horeca is dankbaar dat we zonder beperkingen hebben kunnen exploiteren de afgelopen periode. De realiteit van vandaag is voor iedere MKB ondernemer de opgave van terugbetalen uitgestelde belastingen, de stijging van inkoopkosten, personeelskosten, huurindexering en de grootste kopzorg is energie. De optelsom van kosten geeft inzicht dat er vrijwel geen ruimte is om te investeren terwijl dat zo nodig is op het gebied van verduurzamen. In het kader van de voorgestelde verhoging willen wij u als alternatief meegeven om de procedure te vereenvoudigen waardoor er aan beide zijden minder inspanning (arbeid) besteed hoeft te worden. Dit komt zowel de gemeente als de ondernemers en de consumenten ten goede.

We willen een dringend beroep op jou doen om de verhoging legeskosten horeca te beperken tot de inflatie van 3,5% die voor de overige leges ook wordt voorgesteld. Ook zien wij graag dat de verhoging van toeristenbelasting wordt uitgesteld omdat de consument al heel stevig wordt geraakt in haar portemonnee.

Indien de kosten voor de horeca op deze manier zullen blijven doorstijgen verwachten wij dat dit negatieve consequenties gaat hebben op de vitaliteit en uitstraling van panden in Utrecht. Bij een stad voor en van iedereen horen kwalitatief goede, voldoende en betaalbare (horeca) voorzieningen. We zijn er met elkaar verantwoordelijk voor om dat op peil te houden. Want Utrecht maken we samen!

Wij vragen jou om niet in te stemmen met het voorstel verhoging 14,8% en niet in te stemmen met de verhoging van de toeristenbelasting.

Wij zijn van harte bereid om e.e.a. toe te lichten en te bereiken de via vice voorzitter KHN Utrecht Julian Cleton: 06-28104720 of Jeanne Kroon, regiomanager 06-51490708

Meer info: Agenda Utrecht - Commissie Veiligheid, Bestuur en Financiƫn woensdag 19 oktober 2022 11:00 - 23:00 - iBabs RIS (bestuurlijkeinformatie.nl)

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens