Wethouder Sofyan Mbarki heef de raad geïnformeerd via meegezonden raadsbrief over de nieuwe maatregelen
Deze maatregelen zijn uitgewerkt in het Uitvoeringsprogramma Aanpak Binnenstad 2025 en het Uitvoeringsprogramma Bezoekerseconomie 2025. Vanwege de sterke inhoudelijke samenhang tussen beide programma’s worden deze gezamenlijk aangeboden. Men is van mening dat het groeiende aantal bezoekers en de bijbehorende overlast beter beheerst moet worden en hoopt met deze aanpak meer grip te krijgen. Volledigheidshalve hebben we het rapport binnenstad enquête 2024 en specifiek voor Wallengebied 2024 ook bijgevoegd.
Wat is de impact op horeca?
De aangekondigde maatregelen hebben invloed op horecaondernemers, met name in het Wallengebied.
Een van de belangrijkste maatregelen is de uitbreiding van de vervroegde sluitingstijden voor terrassen en horeca in de binnenstad, met een specifieke focus op het Wallengebied. Ook wordt onderzocht of bepaalde horecalocaties en sekstheaters kunnen transformeren naar andere functies. Daarnaast komt er een vergunningplicht voor toeristische detailhandel om ondermijning tegen te gaan.
Een greep uit de relevante ontwikkelingen:
Standpunt KHN
Als KHN Amsterdam zullen we de stukken nader bestuderen, bespreken met de gemeente en waar mogelijk invulling geven op basis van de behoeften van onze achterban. Tegelijkertijd zijn we kritisch op onderdelen. De druk die op de ondernemers in het Wallengebied wordt uitgeoefend, achten wij niet gerechtvaardigd.
Wel zien we het als een positieve ontwikkeling dat er eindelijk concrete maatregelen worden genomen om te streven naar een duurzame bezoekerseconomie, meer werk wordt gemaakt van spreiding van bezoekers en te erkennen dat de groei van bezoekers een feit is. Het spreiden van bezoekers betekent voor ons niet alleen dat zij buiten Amsterdam verblijven, maar ook dat we spreiding binnen de stad zelf en zelfs in het centrum bevorderen. Ondernemers merken immers meer dan ooit hoe relatief drukte is. In veel gebieden kampen zij met een afname van klandizie en zelfs met ongekende en ongewenste rust. Het nader onderzoeken van dagbezoekers is een belangrijk signaal, waarin we ons gehoord voelen. Tegelijkertijd moet er goed worden nagedacht over hoe deze aantallen in goede banen geleid kunnen worden en hoe het beheer van de stad hierop wordt afgestemd. Tot op heden lag de focus vooral op de verblijfsbezoeker die overnacht.
Ook is te lezen dat men een pas op plaats wil maken voor de toeristenbelasting en eerst beter analyseren wat de impact hiervan is, achten wij terecht. Wat ons echter zorgen baart, is dat er nog steeds gedacht wordt aan een verdere verhoging van de toeristenbelasting. Blijkbaar wordt verondersteld dat dit instrument nog meer kan opleveren en zelfs kan worden ingezet als sturingsmechanisme voor het aantal bezoekers.
Voor hoteliers is de grens al lang bereikt – en zelfs overschreden. Daarom wordt momenteel een juridische procedure voorbereid namens de hoteliers, om te ageren tegen de toeristenbelastingverhoging van 2024.
Op 11 maart 2025 zal de gemeente tijdens het hoteloverleg een toelichting geven op de uitvoeringsprogramma’s.
De aangekondigde maatregelen zullen de komende tijd zeker ook verder nog een vervolg krijgen.
Voor nadere informatie:
Nathalie ter Heide: 06 12 25 54 79 / n.terheide@khn.nl
Eveline Doornhegge: 06 51 49 07 09 / e.doornhegge@khn.nl
Bijlagen
- Raadsinformatiebrief
- Uitvoeringsprogramma aanpak Binnenstad 2025
- Uitvoeringsprogramma Bezoekerseconomie 2025
- Rapport binnenstad enquête 2024
- Rapport binnenstad enquête Wallengebied