Als jouw horecagelegenheid meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m³ aardgas (equivalent) verbruikt, krijg je te maken met de informatieplicht energiebesparing. Dit houdt in dat je alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder uit moet voeren. Ook moet je hierover iedere vier jaar rapporteren. Vanwege technische problemen bij de RVO is de deadline voor de Informatieplicht energiebesparing verschoven naar 1 januari 2024.

Om je te helpen aan de energiebesparingsplicht te voldoen, is er het platform Duurzaam Energie Besparen (DEB) opgezet door MKB Nederland. DEB is op 2 oktober gestart met de campagne ‘Weet wat kan en wat moet’. Deze campagne helpt jou als ondernemer met de wettelijke verplichtingen op het gebied van energiebesparing. De deadline voor de rapportage is 1 januari 2024.

Wat is de energiebesparingsplicht?

Om erachter te komen hoe je aan de energiebesparingsplicht kunt voldoen, gebruik je de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML). Dit is een door de overheid opgestelde lijst met 150 energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Alle maatregelen die op jouw horecagelegenheid van toepassing zijn, dien je uit te voeren.

Voor elke toepasselijke erkende maatregel die je niet uitvoert, moet je een gelijkwaardige of betere alternatieve maatregel uitvoeren. De alternatieve maatregel moet net zoveel of meer energie besparen dan de erkende maatregel.

Wat is de informatieplicht?

Naast het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen, ben je verplicht om hierover eens in de vier jaar te rapporteren. In deze rapportage staat welke energiebesparende maatregelen je van de EML hebt genomen en welke je nog moet nemen. Deze rapportage moet je indienen bij het RVO.

Om in te loggen heb je e-herkenning nodig. Heb je dit nog niet? Als KHN-lid krijg je 15% korting op de reguliere tarieven van eHerkenning niveau 3 van Z login.

Platform DEB helpt je invulling te geven aan deze wettelijke maatregelen

Het platform DEB helpt je om aan bovenstaande wettelijke maatregelen te voldoen. Zij hebben hier twee tools voor ontwikkeld: de Quickscan en de Plannertool.

Quickscan

De Quickscan op DEB laat je zien wat jij kan en moet op het gebied van energiebesparing. Na het invullen van een paar vragen zie je direct aan welke wet- en regelgeving je moet voldoen. Maar ook als je geen wettelijke verplichtingen hebt, helpt DEB je kosteloos op weg met energie besparen. Wil je weten wat jij kan en moet doen aan energiebesparing? Doe de Quickcan.

Plannertool

Met de Plannertool ondersteunt DEB je bij het doorlopen van de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML). In de Plannertool kun je aangeven wat je aan energiebesparing hebt gedaan en wat je nog gaat doen. Wanneer je klaar bent kun je de rapportage downloaden. Deze kun je gebruiken bij de informatieplicht energiebesparing. De Plannertool volgt wanneer je de Quickscan hebt ingevuld.

Rapportageverplichtingen uit handen geven?

Als KHN-lid kun je jouw energiezaken voordelig en vertrouwd laten regelen door onze partner COMCAM. COMCAM ontzorgt haar klanten volledig en neemt je alle werkzaamheden rondom de informatieplicht volledig uit handen. Lees meer: KHN | Zakelijke energiecollectief voor de horeca | COMCAM.